Заплатите във вузовете - от 1400 до 3600 лв.

17783
Заплатите във вузовете - от 1400 до 3600 лв.
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

В сериозни граници се движат заплатите на университетските преподаватели, става ясно от форум за проблемите на висшето образование, организиран синдикат "Висше образование и наука" (ВОН) към КНСБ. Гост на форума е бил бившият министър Красимир Вълчев от ГЕРБ. Преди дни подобно събитие е имало с наследника му акад. Николай Денков от ПП, предстоят такива и с Румен Гечев от БСП и Петър Чобанов от ДПС.

На форума от синдиката са изнесени данни за някои заплати в държавните университети, които показват големи разминавания във възнагражденията. Минималната заплата на най-ниската академична длъжност "асистент" е регулирана - тя се определя според правителствено постановление и от 1 юли 2022 г. бе решено да се увеличи от 1300 на 1500 лв. От нея зависят и размерите на останалите възнаграждения - на главни асистенти, доценти и професори, т.е. и те следва да бъдат увеличени със съответния процент, което обаче не е станало навсякъде, пише в. "Сега".

МОН иска повишаване на заплатите на университетските преподаватели и стипендиите

Министерството на образованието и науката е за повече инвестиции във висшето образование през 2023 година, с които да бъдат увеличени з...

"Едногодишният анализ показва, че към 31 декември 2022 г. най-високата средна брутно работна заплата е в Медицинския университет-София - 3664 лв., която е 2,55 пъти по-висока от най-ниската в бранша - Висшето транспортно училище "Любен Каравелов" ВУ-ЛК - 1434 лв.", посочват от синдиката. Данните им показват още, че в 7 държавни висши училища средната брутна заплата е от 1434 лв. до 1700 лв., което се отчита като крайно негативна тенденция за сектора, защото е под средната работна заплата за страната от 1750 лв. Това са Лесотехническият университет, УниБИТ, Минногеоложкият университет, Стопанската академия в Свищов, Висшето транспортно училище "Т. Каблешков", Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето строително училище "Любен Каравелов". Най-фрапиращият пример е за намалените заплати във Висшето транспортно училище "Т. Каблешков" (1524 лв.) и Висшето строително училище "Любен Каравелов", посочват от синдиката.

"Съществен проблем се наблюдава в размера на основните трудови възнаграждения за непреподавателския състав, които са близки до минималната работна заплата за страната. През 2023 г. те са в размер на 850 лв., а за 2024 г. се очаква да бъдат 1003 лв.", казват още оттам.

През януари тази година ВОН към КНСБ внесе в министерството на образованието и в Народното събрание искане за проверка как се изпълняват предвидените в бюджет 2022 г. разходи за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища. По-конкретно искаше да се провери как са изразходвани допълнителните 20-те млн. лв., отпуснати с постановление на МС от август м.г. за повишаване на възнагражденията на преподавателите (за въпросния скок на минималната асистентска заплата), както и другите 20 млн. лв. - от юли 2022 г. - за издръжка на обучението на държавните висши училища, които трябваше да се разпределят според качеството. В писмото си синдикатът даде пример с две висши училища - Университета по архитектура, строителство и геодезия и Лесотехническия университет, които на заседания на Академичните съвети са насочили средствата, които следва да се дадат по линия на качеството, за други цели - "издръжка, горива, вода, енергия"". И до днес обаче отговор от служебния просветен министър проф. Сашо Пенов няма.

По повод предстоящия бюджет за 2023 г. от синдикат "Висше образование и наука" апелират средствата за висше образование да бъдат не по-малко от 1% от прогнозния БВП. Сред исканията им са още - допълнителни 178 млн. лв. за първото полугодие на 2023 г. - за поддържане на тенденцията за повишаване на субсидията за издръжка на обучението и социалните дейности (стипендии, храноден, общежития) за студентите, актуализация на постановлението за основните месечни възнаграждения за академичната длъжност асистент (то да се актуализира на два пъти в годината), размерът на основната заплата на асистентите да бъде не по-малко от 2108 лв. в последното тримесечие на 2023 г., средната заплата на академичния състав да достигне нивото от 150% от средната работна заплата за страната и др.

Ректори си повишиха с 50-60% заплатите само за година

Ректори на държавни висши училища са успели да постигнат ръст в доходите, който рядко може да се види в публичния сектор. Някои от тях ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com