13 г. затвор за охранител на британско посолство, шпионирал в полза на Русия

4030
13 г. затвор за охранител на британско посолство, шпионирал в полза на Русия
Снимка: Getty Images

Бивш охранител в посолството на Великобритания в Берлин – Дейвид Балантайн Смит – получи присъда от 13 години и два месеца затвор заради шпионаж в полза на Русия. Самият 58-годишен мъж призна, че е изнасял тайна информация към властите в Москва в замяна на пари.

Той е хванат при тайна операция през август 2021 г., в която фалшиви руски агенти му предлагат да получи "изключително чувствителна информация".

Съдът ще гледа делото срещу Николай Малинов за шпионаж

Днес стартира делото срещу санкционирания по закона "Магнитски" Николай Малинов за приготовление на шпионство.  През месец юни 20...

Смит започва да събира класифицирани документи през 2018, воден от подкрепата си за руския президент Владимир Путин и от омразата си към Обединеното кралство. Изпраща две писма до високопоставени служители в руското посолство през 2020 г., като в едното разкрива самоличността на дипломат, работил в Русия - наричан Х, както и данни за негови колеги, пише "Гардиън".

Полицията започва разследване, след като второто писмо на Смит до военния аташе в руското посолство през ноември 2020 г. е проследено. Така се стига до ареста на Дейвид Смит. След това полицията открива в дома му тайник с чувствителни и секретни документи, включително кореспонденция на министри от кабинета на тогавашния министър-председател Борис Джонсън.

58-годишният Смит се призна за виновен по осем обвинения по Закона за служебната тайна чрез извършване на действие, накърняващо сигурността или интересите на държавата.

На съда бяха съобщени "потенциално катастрофалните" последици за всеки британски служител в Берлин, като разходите на данъкоплатците за актуализиране на сигурността се оценяват на 820 000 паунда.

Тежки присъди за двамата братя от Швеция, шпионирали в полза на Русия

Окръжният съд в Стокхолм осъди тежко двамата шведски граждани от ирански произход, обвинени в шпионаж в полза на руското военно разузна...

Служителите на посолството са останали с "чувство на гняв, предателство, огорчение и загриженост от последиците от споделянето на техните данни с враждебно настроена държава", се казва в съдебното решение. Шпионажът на Смит е можел да навреди на международните търговски преговори на Великобритания и се е случил в момент, в който Обединеното кралство е анализирало действията на Русия, включително струпването на огромен брой войски на границата с Украйна.

Съдия Уол от "Олд Бейли" - Централния наказателен съд на Англия и Уелс в Лондон - отхвърли показанията на Смит, включително твърдението му, че е искал само да злепостави посолството. Съдията постанови, че доказателствата показват, че мъжът е вземал пари от Русия като част от "постоянните" си отношения с властите в Москва.

Днес съдия Уол заяви, че Смит "е развил антибритански и антизападни чувства", докато е работил в посолството в Берлин. Добави, че Смит е изложил служителите на дипломатическата мисия на "максимален риск", като е предал техни снимки на руското посолство в германската столица.

Дейвид Смит обаче твърди, че просто е искал да "причини неудобство и срам" на посолството и че по това време е страдал от депресия. Това не го спаси от тежката присъда.

Задържаха служител на германското разузнаване за шпионаж в полза на Русия

Служител на германската агенция за външно разузнаване BND е бил арестуван по подозрение в държавна измяна заради предполагаемо предаван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com