25 голи мъже и други палави преживявания: 10-те най-срамни политически оставки

14268
25 голи мъже и други палави преживявания: 10-те най-срамни политически оставки
Снимка: Unplash

Не всеки ден чифт слънчеви очила стават причина за падението на някого. Но точно това се случи с Бьорнар Мокснес, лидер на норвежка лява партия, която беше заснета от камера да краде чифт луксозни слънчеви очила от летището в Осло. "Много хора ме попитаха как съм могла да направя нещо толкова глупаво. Питала съм се това много пъти през последните седмици. Нямам адекватно обяснение", написа Мокснес във Facebook.

В чест на изпадането на Мокснес в немилост, “Политико“ представя някои от най-смущаващите оставки в европейската политика. От сексуални скандали през злоупотреби с държавни средства до дребни кражби - ето 11 от най-срамните примери.

Порно в парламента

Още: Определиха политикът с най-странната прическа, оставил далеч назад Борис Джонсън и Доналд Тръмп (СНИМКИ)

Британският депутат от Консервативната партия Нийл Париш подаде оставка, след като беше хванат да гледа порно в залата на Камарата на общините през 2022 г. Париш твърди, че това е било "момент на лудост", и казва, че е попаднал на съдържанието за възрастни случайно, докато е търсил трактори в Гугъл, а по-късно признава, че наистина е гледал порно (не е ясно дали в порното са участвали трактори).

В интервюто Париш признава, че съпругата му винаги го е намирала за "свръхсексуален". Той добави, че тя му казвала: "Ще донеса ножицата, ако не слушаш. Клъц-клъц", ако той стане "прекалено възбуден". А това е класически пример на TMI (too much information – твърде много информация), добавя изданието за последното откровение на политика.

Кубински пури за хиляди евро, които не съм изпушил

Когато през 2010 г. Хаити беше засегната от земетресение, френският министър на развитието Ален Жоанде беше готов да помогне. За да стигне до международна конференция за помощ, която се провеждаше в Мартиника, Жоанде нае частен самолет на стойност 116 500 евро. След като скандалът излезе на първите страници на вестниците, той подаде оставка.

Още: Колко харчат германските политици, за да изглеждат добре

Жоанде не е единственият министър, за когото е установено, че е прахосвал пари на данъкоплатците по времето на бившия френски президент Никола Саркози. Министър Кристиан Блан беше подложен на атака за това, че е купил кубински пури на стойност 12 000 евро с публични средства. Уви, Блан не можа да си спомни кой ги е изпушил. "Пуша по две на ден... това е максимумът", каза той. Когато го пипитали кой е изконсумирал останалите пури на стойност хиляди евро, той отговорил: "Не знам".

Данъчно лицемерие

Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак беше силен защитник на данъчните убежища в чужбина. Никога няма да предположите в какво по-късно е бил признат за виновен. Данъчна измама! Незаконните данъчни дейности на Каюзак бяха оповестени за първи път през 2012 г. в разследване на новинарския сайт Mediapart, който съобщи, че той не е декларирал пари, държани в швейцарска банкова сметка в продължение на близо 20 години. Упс! „Досиетата Панама“ потвърдиха, че Каюзак е притежавал и дружество на Сейшелските острови. Той беше осъден на две години затвор за пране на пари и данъчни измами.

От този случай произтече и една добра новина - създаването на етичен орган - Висш орган за прозрачност на обществения живот (Haute Autorité de la Transparence pour la Vie Publique).

Още: Неврохирург: Политиците са вредни за нашето здраве

Сексуални послания

Бенжамен Гриво, кандидатът на партия "Република, напред" и един от най-големите поддръжници на Еманюел Макрон, беше засегнат от обвинения, че е изпращал графични видеоклипове на неидентифицирана жена. Скрийншоти на открито сексуални съобщения, приписвани на Гриво - женен с три деца - се разпространиха като вирус, което накара кандидата да се оттегли. "Не искам повече да излагам себе си и семейството си на каквато и да било атака, това отива твърде далеч", заяви Гриво в изявление, може би неразумно използвайки думата "излагам".

От рускиня-менте с любов

Австрийският заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щрахе си мислел, че отива на приятна почивка в Ибиса, където се запознал с жена, представяща се за богата руска гражданка, която заявила, че иска да инвестира в Австрия. Жената предложила да купи 50-процентов дял от австрийския вестник "Кронен цайтунг" и да промени новинарската му линия, за да прокарва програмата на крайнодясната „Партия на свободата“ на Щрахе. В замяна Щрахе заявил, че може да ѝ възложи обществени поръчки. За съжаление на Щрахе, тя изобщо не била богата рускиня. По-късно той се опита да оправдае действията си, като каза, че е било "пиянска вечер" и той е бил в "интимно ваканционно настроение".

Още: Четирима висши сътрудници на Борис Джонсън подадоха оставки

Последвалият скандал - наречен "Ибисагейт" - свали правителството на Себастиан Курц. 

25 голи мъже и купища наркотици

Унгарският евродепутат Йожеф Сайер бележи едно от най-дивите напускания на високи постове в последно време. Член на партията "Фидес", известна с консервативните си възгледи и анти-ЛГБТК позицията си, през 2020 г. Сайер беше хванат да присъства на парти в Брюксел със забранен достъп. Според съобщения в белгийските медии, полицията е открила 25 голи мъже на събирането, а минувач е съобщил, че е видял мъж да бяга, спускайки се по водосточната тръба, което е накарало полицията да задържи Сайер и да открие наркотици в раницата му, заявиха прокурорите. Виктор Орбан нарече постъпката "неприемлива и неоправдана", а Сайер напусна партията и поста си в Брюксел. 

Красотата иска жертви

Пет години преди Мокснес и слънчевите очила на Hugo Boss, регионалният ръководител на Мадрид Кристина Сифуентес попадна в заглавията на вестниците, когато се разпространиха стари кадри, на които се вижда как тя краде крем против бръчки. Инцидентът е бил "неволна грешка", казва Сифуентес, която е освободена, след като е платила крема на стойност 40 евро. Но тъй като скандалът с кражбата от магазина избухна на фона на разкритие на новинарски сайт, който я обвини в лъжа за дипломата ѝ, Сифуентес се оттегли от поста.

Откраднат сандвич

В поредния скандал с кражба от магазин словенски депутат загуби работата си, след като открадна сандвич от магазин в Любляна. Според съобщенията Дарий Крайчич разказал на колегите си, че се подразнил, когато служителите на супермаркета го игнорирали, и решил да проведе така наречения "социален експеримент", за да провери сигурността на магазина. Въпреки че кражбата останала незабелязана, натискът от страна на колегите му довел до неговата оставка - и до изплащане на стойността на сандвича.

Масов ритник от ЕС

От всички смущаващи оставки в този списък, тази е с най-много замесени хора. През 1999 г. цялата Европейска комисия, ръководена от Жак Сантер, подаде оставка, след като в унищожителен доклад беше установено, че Комисията е виновна за "корупция, злоупотреба с власт и измама". Докладът от 140 страници, изготвен от независими експерти, разглежда обвинения в измами, непотизъм и корупция. Един от комисарите в центъра на бурята, бившият френски министър-председател Едит Кресон, беше остро критикувана за това, че е наемала приятели и роднини, включително зъболекаря си, на добре платени длъжности. Зъболекарят Рене Бертело не успя да се справи с ролята на съветник, която му беше възложена, и за 18-те месеца работа за ЕС изготви само един документ от 24 страници.

Премиерът, шпионските служби, съпругата и любовницата

През 2013 г. министър-председателят на Чехия Петр Нечас подаде оставка, след като началникът на кабинета му Яна Нагьова беше обвинена в корупция и злоупотреба с власт. Сред престъпленията на Нагьова е и подкуп на бивши депутати, но това, което влезе в заглавията на вестниците, беше незаконното използване на тайните служби. Оказва се, че Нагьова, която по това време е имала афера с Нечас, е използвала военното разузнаване, за да шпионира съпругата на министър-председателя. Излишно е да споменаваме, че конкретно тази оставка е последвана от развод. Но не след дълго Нечас и Нагьова се радват на „хепи енд“, като скоро след това се женят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com