3 млн. европейци могат да бъдат депортирани, ако Великобритания излезе от ЕС

1336
3 млн. европейци могат да бъдат депортирани, ако Великобритания излезе от ЕС
Снимка: Getty Images

Според Лорд Кийн на Ели, говорителят на вътрешното министерство в Камарата на лордовете, 3 милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, са изправени пред несигурност дали ще могат да останат в страната, в случай че Обединеното Кралство напусне Европейския съюз, пише британският вестник The Guardian.

Запитан от изданието, Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон и водещ участник в кампанията за излизане на Великобритания от Общността, заяви, че всеки, който вече се намира във Великобритания, ще има правото да остане.

„Налице е Виенската конвенция, която гарантира правата на съществуващите граждани и съществуващите договорки“, заяви съпредседателят на агитационната група за напускане Жизел Стюарт.

Камерън вдигна залога на Brexit-а

В понеделник британският премиер Дейвид Камерън вдигна залога на референдума за британското членство в ЕС и използва войните на Балкани...

Въпреки това все още без отговор остават множество въпроси, свързани с това дали гражданите на ЕС автоматично ще имат право да останат в Обединеното Кралство или ще трябва да уреждат отново статута си.

„Това е просто всяване на страх, нищо повече. То показва колко отчаяни са правителството и кампанията за оставане“, коментира Питър Боун, депутат от Консервативната партия.

Ако на референдума през юни британците решат за напуснат ЕС, от острова ще бъдат депортирани 3 млн. европейци. Това е официалната позиция на британското министерство на вътрешните работи, пише в. „Телеграф”.

Главният прокурор на Шотландия Ричард Кин, заяви, че в случай на излизане на Обединеното кралство от ЕС, правителството ще направи всичко възможно за запазване на „положителната обстановка” в страната, но съгласно законите на Евросъюза правата на неговите граждани няма да бъдат гарантирани.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа