6-те точки на споразумението ЕС-Турция

4275
6-те точки на споразумението ЕС-Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия (ЕК) представи шест точки, които ще бъдат следвани във взаимоотношенията между Европейския съюз и Турция, след като на 7 март европейските лидери се съгласиха на сериозни мерки за спиране на миграционния поток от Турция към ЕС и затваряне на пътищата на трафикантите.

Сключеното споразумение с Турция ще се основава на шест принципа, като председателят на Европейския съвет Доналд Туск е ангажиран с работата по тези предложения и разработването на детайлите с Турция преди заседанието на страните членки на 18-19 март. 

Днес ЕК представя своя принос към работата на Европейския съвет и определи как шестте принципа трябва да бъдат придвижени. 

Правни гаранции за връщане на всички нови нелегални мигранти и търсещи убежище, преминали границата от Турция на гръцките острови

Връщането на "нередовни" мигранти и търсещи убежище, чиито молби са били обявени за недопустими или са били отказани, е съществена част в разрушаване на модела, при който мигрантите плащат на трафикантите и рискуват живота си. Връщането може да бъде осъществено само в съответствие с европейското и международно право, подчертават от Комисията. 

Процедурите за такива връщания, както на тези в нужда на международна защита, и тези, които не са, трябва да бъдат смятани за временна и извънредна мярка, целяща спирането на човешкото страдание от настоящите значителни потоци между Турция и Гърция, казват от ЕК.

ЕС можел да даде още 3 млрд. евро на Турция само ако първите 3 млрд. са изхарчени

Европейският съюз може да отдели допълнително 3 млрд. евро в Турция за решение на проблемите с мигрантите, само след като първите 3 млр...

Всички нови нередовни мигранти и търсещи убежище, които навлизат в Гърция, и за които не е установено, че се нуждаят от международна закрила ще бъдат върнати в Турция съгласно споразумението за реадмисия между Гърция и Турция. 

Според законодателството на ЕС молбата за бежански статут може да бъде затворена и обявена за неприемлива, ако човек вече е бил определен като бежанец или се "радва на достатъчно защита" в "първата страна на убежище", или ако човек е пристигнал в ЕС от "сигурна трета страна", която може да гарантира ефективен достъп до защита. 

За да може да се приложат тези разпоредби, ще са нужни промени както в гръцкото, така и в турското законодателство - в Гърция, за да се гарантира, че Турция е класифицирана като сигурна трета страна, а в Турция, за да се гарантира достъпа до ефективни процедури за търсене на убежище за всички нуждаещи се от международна защита. Ще са нужни и бързи оперативни споразумения между Атина и Анкара, включително и увеличаване на капацитета за прием в гръцките острови и адаптирането на "горещите точки" за офиси за реадмисия и предоставяне на убежище.

Принципите, представени от Европейската комисия, включват още схема за реколация "едно към едно", ускоряване на либерализацията на турските визи за ЕС и изплащане на средствата, които ще получи Турция за бежанците на територията на страната. Те визират още ускоряване на процеса на преговори с Турция за членството и в ЕС и подобряване на хуманитарните условия в Сирия.

Схема за релокация "едно към едно"

Австрийският канцлер поиска от Меркел да подкрепи контрол над миграцията

Австрийският канцлер Вернер Файман призова германския си колега Ангела Меркел открито и публично да се обяви за контрол над миграцията....

За всеки сирийски гражданин, който е върнат от гръцките острови, друг ще бъде директно преселен от Турция в ЕС. За да може този план да функционира, страните членки ще трябва да предоставят значителен брой на места за релокация. Съществуващите ангажименти, които ще бъдат използвани за тази цел, ще включват 18 000 оставащи места от плана на ЕС за релокация на 22 504 души, за който страните членки се съгласиха през юли 2015 г. Ако се окаже необходимо, ще трябва да се помисли за използването на 54 000 неразпределени места съгласно съществуващите решения за реколация, обясняват от Еврокомисията.

Ускоряване на либерализацията на визовия режим за Турция

Ще бъде ускорена работата по либерализацията на визовия режим за турските граждани в ЕС, като Турция трябва да отговори на 72 основни положения, които няма да бъдат променяни. За момента Анкара е отговорила на 35. За да може да се постигне целта за вдигане на визовите изисквания, Турция ще трябва да приеме оставащите мерки навреме.

С разбирането, че Анкара приема нужните мерки, за да отговори на останалите изисквания, Европейската комисия ще направи законовото предложения да се вдигне визовия режим за турски граждани в края на април 2016 г., казват от ЕК.

Ускоряване на разпределянето на средства съгласно фонда за бежанци в Турция

Гърция има план за постепенно изтегляне на мигрантите от границата с Македония

Гръцкото правителство ще започне постепенното изтегляне на мигранти от границата с Македония, съобщи гръцкият в. Етнос“, допълвай...

Първите проекти в рамките на фонда за бежанци в Турция са финансирани с 55 млн. евро за непосредствените нужди на сирийски ученици за достъп до формално образование, и 40 млн. евро за хуманитарна помощ чрез Световната програма по прехраната. Следващата стъпка за финансиране на проектите ще се нуждае от активния ангажимент на турските власти за финализиране на анализа на нуждите до средата на април.

Ускоряване на преговорите за членство 

Европейската комисия и страните членки работят за напредване на преговорите с Турция за нейното членство в ЕС. В момента се подготвя отварянето на нови три глави. Комисията смята да финализира всички подготвителни документи през пролетта с цел да бъдат предадени на Съвета, без да се засягат позициите на държавите членки и рамката на преговорите. 

Подобряване на хуманитарните условия в Сирия 

ЕС е готова да работи с Турция за подобряване на хуманитарните условия в Сирия, което ще позволи на бежанците да живеят в места, които ще бъдат по-сигурни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа