60 години на власт

5509
60 години на власт
Тържествата по случай годишната на Елизабет като монарх ще продължат през цялата година

Шейсет години се навършват днес от възкачването на престола на британската кралица Елизабет Втора.

Тя става държавен глава на 6 февруари 1952 г., в деня, в който умира баща й - крал Джордж Шести. Заради обявения траур Елизабет е коронована четири месеца по-късно - на 2 юни 1952 г.

Елизабет Втора си го изкарва на плевелите

Кралица Елизабет Втора, една "тайнствена и доста затворена личност", отивала да плеви градината, за да успокои нервите си, когато я яд...

Тържествата по случай 60-годишната на Елизабет като монарх ще продължат през цялата година. Днес кралицата няма да прави нищо по-особено, което да се отличава от обичайните й задължения, отбелязва Франс прес.

Тя ще посети средновековното градче Кингс Лин и детска градина в графство Норфък. През годината ще се откроят няколко дати. На 20 март кралицата ще говори пред парламента за 60-те си години на британския престол. В средата на май ще има възстановки на исторически събития, свързани с царуването на Елизабет, а основните тържества ще са в периода 2-5 юни, когато се предполага, че времето ще е хубаво и подходящо за събития на открито. За 3 юни е насрочен т.нар. Голям обяд, който ще събере милиони поданици на Елизабет Втора на тържества в парковете, пъбовете и по улиците.

Големият обяд ще бъде последван от шествие по Темза на хиляда плавателни съдове, начело на които ще е кралската баржа. Подобен спектакъл не е имало от времето на Чарлз Втори, който е бил съвременник на френския Крал слънце Луи Четиринайсети. Бюджетът на честванията е 9000 пъти по-малък от този за летните Олимпийски игри в Лондон, съобщи британският премиер Дейвид Камерън.

Кралицата иска във време на бюджетни икономии тържествата да са по-скромни. Елизабет Втора е вторият по продължителност на царуването британски монарх след кралица Виктория, която е била на трона повече от 63 години, отбелязва Асошиейтед прес.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа