8 милиона рубли за смърт, 3 милиона за раняване. Русия набира доброволци за войната в Украйна

9562
8 милиона рубли за смърт, 3 милиона за раняване. Русия набира доброволци за войната в Украйна
Снимка: стопкадър / Твой Новостной / YouTube

В няколко региона на Русия се провежда рекламна кампания за набиране на доброволци на „краткосрочни договори“. Военните комисариати призовават мъже, които имат опит във военна служба - но в някои случаи се съобщава, че и той не е задължителен. Обещават се добри заплати за такава служба, а правителствени служители лично изпращат новобранци на войната в Украйна, пише „Медиазона“ (изданието е блокирано на територията на Русия от Роскомнадзор заради това, че "осветява случващото се в Украйна и нарича инвазията инвазияя, а войната - война").

„Току-що изпратих отряд доброволци с влака. Девет наши земляци, които отиват в Донбас не по договор, не по принуда, а по зов на сърцето - пише губернаторът на Карелия Артур Парфенчиков на страницата си във „ВКонтакте“ на 25 март. - Разбирам и приемам желанието им да са в редиците, на предна линия. Вдигнахме по сто грама за връщането и за победата. Душата и сърцето са с всеки един от тези мъже. Бог да ви пази!" Ръководителят на района е придружил текста със снимки от малко празненство и сбогуване с отряда доброволци на перона.

$7000 за бой на предната линия: Как Русия вербува сирийски наемници (ВИДЕО)

На шестнадесетия ден от войната във висшето политическо ръководство на Русия започнаха да говорят за набиране на доброволци за войната срещу Украйна. Вярно, тогава ставаше дума за привличане на сирийци, воюващи на страната на Башар Асад. На 11 март по време на заседание на Съвета за сигурност Владимир Путин нареди на министъра на отбраната Сергей Шойгу да „посрещне“ чуждите граждани и да „помогне за прехвърлянето към зоната на военни действия“ на тези, които искат да „окажат помощ“ на Донбас.

Наложи се говорителят на президента Дмитрий Песков отделно да обяснява, че няма планове за набиране на доброволци за войната в Украйна сред руснаците, но очевидно от средата на март тече такава неофициална кампания.

Пушилин: Доброволци от САЩ искат да се бият на страната на Донбас

В Санкт Петербург на желаещите да воюват в Украйна се предлага да подпишат краткосрочни договори - от три до шест месеца, пише „Фонтанка.ру“. Законът за "наборна служба и военна служба" действително предвижда краткосрочни договори до 1 година при "извънредни обстоятелства". За оформяне във военните комисариати е необходимо да се носят паспорт и военна книжка. За доброволци не се приемат хора без военна служба и криминално досие. Изданието съобщава, че поне един военен комисариат на Санкт Петербург вече е набрал първата партида доброволци.

В края на март в пермския обществен транспорт започнал да се върти кратък видеоклип с телефонния номер на местния пункт за набиране за военна служба по договора. На черен фон, освен данните за контакт, се откроявала буквата Z.

Кореспондент на „Медиазона“ се е обадил на този пункт, за да разбере при какви условия е възможно да се сключи договор, но след обратен въпрос за военния опит оттам заявили че няма шансове човек да отиде доброволец на фронта, ако не е служил преди. Същото съобщил за изданието и дежурният на военния комисариат в Калининград.

В същото време според Борис Кантемиров, депутат в парламента на Северна Осетия, който оглавява регионалния клон на ДОСААФ (Доброволно дружество за подпомагане на армията, авиацията и флота на Русия), „наличието на военна служба зад гърба на доброволците не е задължително условие“. Според Кантемиров се планира в ДОСААФ да се изготвят списъци с кандидати за изпращане в Украйна и след това да се изпратят във военния комисариат.

Чехия разреши на свои доброволци да се бият за Украйна

„Има възможност за хора, които искат да отидат там, така че да не са сами по себе си, а да имат официален статут. Вече имаме такъв механизъм, който ще ни позволи да поставим всичко това под контрол, така че всичко да е правилно, без спонтанност и в организационна форма“, каза Кантемиров, без да навлиза в детайлите на този механизъм.

Списъци на желаещите да отидат да воювт в Украйна са започнали да се оформят в Челябинск, Курган и Киров. „Човек просто идва във военния регистър с документ за самоличност, както и с голямо желание да помогне на родината“, казва представител на регионалния военен комисариат, цитиран от URA.RU.

Същото издание, позовавайки се на източници, съобщава, че тюменските военни комисариати са се „сблъскали с наплив от желаещи да вземат участие във военната операция на Руската федерация в Украйна като доброволци“. „Подчинените на комисаря [на Тюменска област] Алексей Куличков гарантират, че според договора жителите на Тюмен ще могат да отидат именно в съседната държава. Обажданията се леят, макар и не бурни, но като поток. Дежурните консултират хората, дори не ги пренасочват никъде. Освен това се подчертава, че е лесно да уредиш не само по договор, а именно [да отидеш] в Украйна. Обещават да ги изпратят в онези части, откъдето насочват към специалната операция “, твърди изданието.

Правозащитникът Марина Литвинович обръща внимание, че практиката на набиране на доброволци за Украйна чрез военните комисариати „не е напълно законна, тъй като военните комисариати нямат право да правят това“. Явно във войната официално ще бъдат изпращани хора, сключили договор с Министерството на отбраната, а думата „доброволец“ се използва от пропагандата за пиар, за да се привлекат възможно най-много желаещи.

300 войници от Южна Осетия отказаха да се бият в Украйна и се върнаха у дома

„Обявяваме [за набирането на доброволци], които желаят да сключат договор... От 40 до 60 години. Това са доброволци, защото не е насилствено, през дневния ред и който иска, идва. Информация [за наемане по договор] има навсякъде, хората я четат, предават си я, идват и казват: „Искаме по договора.“ Казвам: „Ами вървете, вземете направление от военната част.“ Регионалният сборен пункт събира лично досие, изпълнителят минава през комисия, след две-три седмици идва заповед от Москва и той заминава за военна част. В момента от двама единият се отказа. Това са момчетата, служили в армията“, разказват пред журналисти на „Тайга.Инфо“ в една от новосибирските военни регистрационни служби.

В някои региони набирането на доброволци е открито. Например военните комисариати на Ростовска област обещават на изпълнителите почти 180 хиляди рубли на месец. В обявата се споменава военна част в Салск. Кореспондентът на Медиазона се обадил там, за да разбере дали е така, но след като попитал за размера на заплащането, събеседникът затворил.

Съдейки по всичко, руснаците наистина се примамват на договорна служба с обещанието за големи пари. Така кореспондентът на федералните "Вести" Александър Сладков твърди, че заплащането само за сержанти по договора започва от 205 хиляди рубли. „Раняване - 3 милиона рубли, смърт - 8 милиона рубли, плюс 5 от губернатора, децата - апартамент (става дума за Московска област). Набират. На всеки три дни - изпращане “, пише Сладков. Официално от Министерството на отбраната не са коментирали тази информация.

* Курсът на руската рубла по курс за днес: 1 руска рубла = 0,021 лв. 3 милиона руски рубли са 63 291 лв.; 9 милиона рубли са около 189 873 лв.

ОЩЕ: Руски военни масово отказват да воюват срещу Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа