80 000 излязоха на протест срещу Виктор Орбан в Будапеща (СНИМКИ)

3395
80 000 излязоха на протест срещу Виктор Орбан в Будапеща (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Хиляди унгарци, включително учители, ученици и студенти, излязоха на протестен марш по улиците на Будапеща тази неделя, за да протестират срещу правителството на Виктор Орбан. Исканията са за повишаване на заплатите на преподавателите и ограничаване на рязко покачващата се инфлация, която води до намаляване на доходите, предаде „Ройтерс“.

Според данни, цитирани от Bloomberg, броят на демонстрантите е достигнал 80 хиляди.

Преминавайки по мост над река Дунав, протестиращите издигнаха плакати с надписи "Орбан, махай се" и "Няма учители, няма бъдеще". Това се случи няколко часа след като министър-председателят националист обеща да запази икономическата стабилност и тавана на енергийните сметки на домакинствата, дори когато ЕС изпада в "икономическа криза".

По време на последния от поредицата антиправителствени протести участниците заявиха, че правителството е подвело учителите, като им е дало мизерни заплати, а инфлацията, която през септември достигна 20% и продължава да расте, е станала непоносима.

"Аз съм тук заради моите деца, трябва да има промяна", казва протестиращият Гьони Беречки, цитиран от "Ройтерс". "Тази бясна инфлация... вече не можем да спестяваме изобщо, просто не можем да свържем двата края, тъй като цените растат", заявява пощальонът.

Орбан намекна, че ЕС ще свърши като Съветския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан направи днес завоалирано сравнение между съветските войски, атакували Унгария по време на революцията о...

Учители и ученици протестират и заради задълбочаващия се недостиг на преподаватели.

Докато страната отбелязваше годишнината от въстанието срещу съветското управление през 1956 г., Орбан, който беше преизбран за четвърти пореден мандат през април, заяви, че следващата година ще представлява предизвикателство заради войната в съседна Украйна.

"Война на изток и икономическа криза на запад", каза Орбан пред поддръжници в Залаегерщег - на около 200 км западно от Будапеща, като добави, че има "финансова криза и икономически спад в ЕС". "През 1956 г. научихме, че в трудни времена е необходимо единство... ще запазим икономическата стабилност, всеки ще има работа, ще можем да защитим схемата за ограничаване на сметките за енергия и семействата няма да бъдат оставени да се справят сами“, допълни той.

Ограниченията на сметките за газ и електроенергия са ключов елемент от политиката на Орбан, но разходите по тази схема скочиха през 2022 г. поради покачващите се цени на енергията, което натовари държавния бюджет. Правителството беше принудено да премахне горната граница за домакинствата с по-високо потребление от 1 август.

Играят ли в тандем Орбан и Ердоган? Отлагат влизането на Швеция и Финландия в НАТО

Три месеца след като Финландия и Швеция подписаха протоколите за присъединяване към НАТО и Алиансът им отправи официална покана, две дъ...

През декември кабинетът трябва да внесе изменения в бюджета за 2023 г., тъй като одобреният през юли закон предвиждаше растеж от 4,1% през следващата година, както и инфлация от 5,2 %. Тези прогнози вече не са актуални поради двуцифрения скок на цените. Сега се очаква икономическият растеж да се забави до 1% през следващата година.

По-рано този месец форинтът падна до рекордно ниски нива, което принуди централната банка да повиши по спешност лихвените проценти.

ОЩЕ: Виктор Орбан си остава адвокатът на Кремъл в Европа

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа