AFP: Българското председателство започна удавено от протестни викове

1121
AFP: Българското председателство започна удавено от протестни викове
Снимка: Actualno.com/Таня Мацева

Българското шестмесечно председателство на ЕС започна шумно, тъй като протестиращи срещу корупцията блокираха улици в силно охраняваната столица София, пише агенция France Presse, цитирана от БГНЕС.

Множество демонстранти скандираха „Мафия!”, „Оставка!”, „Спасете Пирин”, и „Искаме природа, не бетон”, осъждайки плановете за защитения от ЮНЕСКО Национален парк „Пирин”, в половината от който, според тях, ще може да се строи.

Много демонстранти носеха транспаранти, в които се осъжда корупцията в най-бедната държава от ЕС, 10 години след присъединяването й към общността.

„Корупцията прави силата” се четеше на транспарант, подигравка на „Съединението прави силата” – мото на българското председателство на ЕС, което продължава до месец юли.

Няколко стотин демонстранти от югозападните райони Банско, Добринище и Благоевград междувременно проведоха друго шествие, подкрепяйки плановете за развитие на по-разширен зимен туризъм в Пирин и строеж на втори лифт за улесняване на постоянните опашки от скиори в популярния курорт Банско.

Куп протести блокират София, докато цяла Европа гледа в България

Девет протеста блокират София в днешния 11 януари, когато в столицата се открива официално Българското председателство на Съвета на ЕС ...

И двете шествия преминаха мирно, на по време на час пик трафикът в София замря, защото голяма част от центъра беше затворена преди концерта по случай началото на председателството.

Засилено полицейско присъствие имаше във връзка с пристигането на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и всичките еврокомисари.

Полицията изолира района около парламента докато се провеждаха няколко по-малки протеста.

Пенсионерите настояха за повишаване на минималната пенсия, групичка демонстранти срещу НАТО и ЕС изгориха флага на ЕС и скандираха „НАТО вън!”, а стотина души демонстрираха срещу домашното насилие.

Някои полицаи също демонстрираха за повишаване на заплатите и постигнаха обещание за допълнителни 50 милиона евро от министър-председателя Бойко Борисов.

AFP: Захлупената от смог българска столица е почистена за председателството

Българската столица София беше напълно подновена, за да посрещне официалните лица от ЕС за утрешното откриване на българското председат...

Българският министър за председателството на ЕС Лиляна Павлова разкритикува протестите и каза, че те се провеждат, за да привлекат внимание в деня, когато българската столица София е фокус на международно внимание.

Междувременно Борисов заяви, че София иска да влезе в „чакалнята”, за да се присъедини към еврозоната, а председателят на Еврокомисията Юнкер призова еврозоната да се разшири извън сегашните си 19 членове.

„Мястото ви е в еврото и всички ще работим за това”, каза в словото си Юнкер.

„България има стабилна валута, ръст от 4 на сто, ниска безработица. Готови сме да влезем в чакалнята на еврозоната”, каза Борисов и добави, че е казал на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че „сме изпълнили задълженията си”.

Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че страната иска да започне процедура с ЕЦБ „в първото тримесечие” на годината

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа