Анализ: Какво ново около готвеното от Украйна контранастъпление

8890
Анализ: Какво ново около готвеното от Украйна контранастъпление
Снимка: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ

Преживейте бурята, изтощете врага и след това нанесете ответен удар. Това е мантрата на украинските военни от месеци насам, която се повтаря от висши служители на САЩ и НАТО.

Толкова за идеята. Но може ли тя да бъде изпълнена и ако да - къде, кога и с какво? Дори самите украинци може би все още не знаят, тъй като проучват 1000-километровата фронтова линия за руски уязвимости, точно както направиха при внезапната и изненадваща септемврийска офанзива в североизточната област Харков.

Украинците са наясно, че това ще бъде решаваща глава във войната. Кирило Буданов - ръководителят на украинското разузнаване, заяви в интервю миналия месец, че Русия и Украйна ще водят "решителна битка тази пролет и тази битка ще бъде последната преди края на тази война". САЩ очакват контранастъплението да започне в следващите няколко седмици.

Всичко това подсказва, че украинците може да не бързат да увеличат максимално възможностите си, пише CNN в свой анализ. Прогнозите са глупава работа, през следващите седмици ще има много блъф и дезинформация относно намеренията, но подготовката е в ход, допълват от американската медия.

Основните предпоставки за украинска контраофанзива включват завършване на обучението и интегриране на нови части, деградиране на руския тил, устойчива логистична верига и разузнаване в реално време.

"Разузнавателната картина ще даде информация за това къде може да има слабости в руските отбранителни съоръжения, както и за местоположението на руския щаб, логистиката и резервните сили", казва Мик Райън, бивш генерал от австралийската армия, който наскоро беше в Украйна.

8 щурмови части с общо 40 000 военни: Готова ли е Украйна за контраофанзива?

Въоръжените сили на Украйна подготвят осем щурмови части с обща численост 40 000 души за контраофанзива, съобщава Ройтерс. Според войни...

Киев създава няколко нови корпуса, всеки от които ще включва няколко хиляди войници. "В тях ще бъдат включени не само нови западни танкове, бойни машини на пехотата, колесни превозни средства и друга техника, но и много инженерно оборудване", каза Райън пред CNN.

Тези части може би са почти готови. "Украински източници вече съобщиха, че формират или са формирали шест до девет нови бригади за контранастъпление", заяви Катерина Степаненко от Института за изучаване на войната във Вашингтон.

Райън казва, че подобни амбициозни офанзиви изразходват големи количества гориво, боеприпаси, храна, медицински консумативи и резервно оборудване. Логистичната верига е от критично значение.

Къде и кога да чакаме контраатака на Украйна?

Миналия месец високопоставени американски и украински офицери проведоха симулации "на маса". Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви: "Украинците местят по картата, за да определят кой е най-добрият начин на действие, и определят предимствата и недостатъците на свързаните с това рискове".

Една от подсказките - макар че може да е добре замаскирана - ще бъдат операциите за нанасяне на удари по логистични центрове, тилови бази и складове за боеприпаси дълбоко зад фронтовата линия на руснаците. Това ще става както с далекобойни западни оръжия като HIMARS, така и със саботажни операции. Вече се наблюдава активизиране на такива атаки в Южно Запорожие и Крим.

Окупационните власти в Запорожие: Украинците са готови и чакат сигнал за контраатака

Украинските войници са завършили подготовката си за контраатака в Запорожка област, съобщи представителят на окупационните власти в рег...

Райън, който списва бюлетина Futura Doctrina, заяви: "Можем основателно да очакваме настъпателни действия вероятно от различен мащаб на поне две (а може би и на повече) места на изток и юг", не на последно място, за да объркат руснаците къде ще се случи основният удар".

Южната част представлява по-големият дивидент - възможност за разделяне на руския сухопътен коридор към Крим и за възстановяване на някои от най-добрите земеделски земи в Украйна. С изключение на Мариупол, южната част на страната е по-малко разрушена от градовете в Източна Украйна.

ОЩЕ: Украйна е готова да преговаря за Крим - ето при какво условие

Успешен удар на юг би направил несъстоятелна защитата на тези части от Херсон, които Русия все още държи. Той може да проправи пътя на Украйна към възстановяване на контрола върху атомната електроцентрала в Запорожие и канала, който доставя прясна вода на Крим.

Но Степаненко е съгласен, че би било грешка да се съсредоточим само върху една област. Офанзивите на изток и на юг биха могли да се подкрепят взаимно, поставяйки руснаците пред допълнителни предизвикателства, свързани с логистиката и разполагането.

Британски експерт: Ще трябва много повече от танковете ни, за да бъде бит Путин

Първият от 14 танка Challenger 2, обещани от Великобритания, пристигна в Украйна и това е само малка част от колосалния ангажимент на З...

Контраатака в района на Бахмут от добре подготвени сили може да даде сигнал за началото на настъпателни действия. Миналата седмица командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски беше в района на Бахмут и заяви: "Нашата задача е да унищожим колкото се може повече врагове и да създадем условия за започване на настъпление".

Какво ново?

Украинците показват потока от западна техника, която започна да пристига, за да подсили сухопътните им сили. Изпращат танкови екипажи за обучение на Leopard 2 и Challenger съответно в Германия и Великобритания. Противоракетната им отбрана непрекъснато се подобрява, а с разполагането на батареи Patriot ще напредне още повече. Интегрирането на частите ще бъде от решаващо значение.

"Украйна трябва да повиши способностите си за водене на комбинирана война с оръжие преди контранастъплението си. Това изисква висока степен на координация между различните украински бригади и интегриране на огъня в подкрепа на маневрата", каза Степаненко.

Подобни военни действия традиционно не са част от украинския наръчник и не се научават за една нощ. Макар че преминаването през Харков през септември миналата година беше триумф и представляваше възползване от руските недостатъци в района, усилията за възвръщане на Херсон бяха много по-скъпи откъм личен състав и материали.

През последните няколко месеца украинците получиха оборудване, което е жизненоважно за всяка офанзива - боеприпаси за разрушаване, оборудване за разминиране, мобилни възможности за прехвърляне на мостове и MRAP - противоминни превозни средства.

САЩ пращат на Киев експериментални оръжия за борба с иранските дронове

САЩ изпращат ракети за борба с дронове като част от експериментална платформа, която да помогне на Украйна да сваля иранските безпилотн...

Освен това повече от 4000 украински войници завършиха обучение за комбинирано въоръжение в Германия, включително две бригади, оборудвани с доставени от САЩ бойни машини "Брадли" и произведени в Щатите превозни средства Stryker. Два моторизирани пехотни батальона, състоящи се от 1200 украински войници, все още се обучават в Германия.

Обучението за използване на инженерно оборудване, доставено от САЩ, също ще бъде от съществено значение. Последният пакет от американска помощ, обявен през март, включва бронирани мостове, които ще съпровождат настъпващите части, както и боеприпаси.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че информацията за времето и мястото на бъдещата контраофанзива на Въоръжените сили е закрита. „Тази информация е известна на 3-5 души на цялата планета“, каза той.

Отговорът на Русия

Русия, разбира се, е напълно наясно, че Украйна планира нови офанзиви, и използва последните няколко месеца, за да изгради множество нива на защита, особено в южната част на страната.

Макрон настоява пред Си „да вразуми“ Русия

Френският президент Еманюел Макрон заяви на китайския си колега Си Дзинпин, че разчита на него да "вразуми Русия" по отношение на война...

Райън казва, че освен това руснаците вероятно са подготвили мобилни сили за контраатака. Събирането на разузнавателна информация и нанасянето на удари на далечни разстояния с цел разграждане на такива единици е важен елемент от украинското планиране.

Военният историк Стивън Бидъл пише, че "плитките предни отбранителни позиции могат да бъдат пробити с добре организирани атаки с комбинирани оръжия, но дълбоките отбранителни позиции със значими резерви зад тях все още представляват много по-труден проблем за нападателите".

Само че Бидъл отбелязва, че "най-добрият единичен показател за резултатите в реалната война е балансът между уменията и мотивацията на двете страни", а това може да е добро предзнаменование за украинците.

Украинските въоръжени сили са се доказали като гъвкави, адаптивни и иновативни. Повечето части вече са демонстрирали висок дух в лицето на превъзхождаща ги на хартия сила.

ОЩЕ: Провалът на Путин - новите симптоми, които го подсказват (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата каза дали да се изключим от социалните мрежи

Русия стреля все повече с "Кинжал", Украйна вече прехваща много по-малко ракети

Вторият човек след Путин: Николай Патрушев е назначен за помощник на диктатора

Победителят в "Евровизия" иска трети пол в Швейцария

"Войната се печели с икономика": Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Русия води война в сянка срещу цяла Европа: Премиерът на Естония

Воюваш за ДНР, няма пари: Рониш сълзи пред Путин (ВИДЕО)

Шаламанов: Смените на Путин не са добри за Украйна, защото са правилни решения

Атака с дронове: Руски влак дерайлира, пламнали са вагони с гориво (ВИДЕО)

Анализатор: САЩ се подготвят за възможно най-лошия сценарий в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа