Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ASTRA увяхна: Едно от малкото руски независими издания спира работа

01 април 2024, 13:06 часа • 2312 прочитания

Един от най-надеждните източници на информация независимият телеграм-канал ASTRA спира работа за неопределен срок. Това съобщи основателката му Настя Чумакова.

Недостиг на средства

През последните седмици каналът многократно призоваваше за помощ, за да може да осигури заплатите на сътрудниците си. От съобщение на Чумакова става ясно, че заплатите за март са осигурени, но има още задължения за покриването на данъчни задължения.

Още: Русия барикадира Черноморския си флот, за да го пази от морски дронове (СНИМКИ)

Живот в палатка

Основателката на канала признава, че от две години живее в палатка, а здравето й значително се е влошило. 

"Не мога да посетя лекари, тъй като настоящата ми работа за "Астра" не ми позволява да осигуря медицинска застраховка, а сътрудниците ми са принудени да работят и на други места, за да се подсигурят. През цялото това време правихме независима журналистика за сметка на себе си и жизнените си потребности. Просто, защото не ни е безразлично. Защото такива ценности като свободата на словото, човешките права и мирът за нас са по-важни, отколкото личното благополучие.

Още: Русия ще печели още и още територии, ако войната продължи: Мъск с прогноза

За две години ние разбрахме, че почти никой, освен читателите, подкрепящи независимите издания не са готови на компромиси... Някои предложения за помощ, които получихме са свързани с определени условия, които противоречат на принципа на свободата на словото и независимата журналистика", казва още Чумакова.

Началото

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна руските власти въведоха цензура, принуждавайки много от независимите медии да прекратят работата си. Затова се появиха нови издание, които предават истината за войната и репресиите в Русия. Едно от тях е телеграм-каналът ASTRA, който има над 150 хил. последователи. 

Още: Русия взема пример от Украйна за дроновете, руски ракети спряха тока на Одеса (ВИДЕО)

Изданието бе основано от журналистката Анастасия Чумакова - без стартов капитал и странична помощ. В началото го водеше сама, но постепенно екипът се разшири до 6 души. Самата Анастасия живее в САЩ в палатка, тъй като доходът й не позволява да наеме  квартира.

Франция дава стотици бронетранспортьори на Украйна

Как работят независимите медии в Русия?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес