Пак пуши: Сигнал за взрив на борда на руски военен кораб (ВИДЕО)

13552
Пак пуши: Сигнал за взрив на борда на руски военен кораб (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Изглежда има взрив на руски военен кораб, въоръжен с ракети "Калибър". Видеокадри от мястото на събитието показват облаци дим недалеч от пристанището на Севастопол, Крим.

Има и кадри с летящ над мястото на събитието хеликоптер, както и се вижда още един кораб в близост до взрива.

Според анализ на украинския телеграм канал "Кримски вятър", изглежда е избухнало нещо на кораб клас "Буян-М". Това е серия руски многоцелеви малки ракетно-артилерийски кораби. Към 2022 година са построени 10 такива кораба, още 2 са в процес на строителство. Има обаче твърдения и, че корабът е патрулен, по проект 22160. "Кримски вятър" обаче обяви, че е получил по-ясни снимки на кораба и изглежда той е клас "Василий Биков" т.е. проект 22160, както и че изглежда димът се вижда откъм кърмата.

Официално обяснение от руска страна какво се е случило вече има - назначеният от руснаците губернатор на Севастопол Михаил Развожаев написа в канала си Телеграм, че имало учения, включително за спасителни операции в акваторията на Черно море. Съответно, украинските подигравки не закъсняха - по своите ли стреляте?:

Втори тази седмица

Припомняме, че в началото на седмицата се появи информация за друг руски военен кораб, който е претърпял инцидент. Неофициално става въпрос за сблъсък с морска мина, като руснаците или мълчат, или отричат яростно (военните им блогъри) - ОЩЕ: Пореден руски военен кораб е повреден: Украйна с официално изявление (ВИДЕО)

Междувременно, телеграм каналът "Украина Сейчас" публикува информация, че негови източници в Службата за безопасност на Украйна потвърждават за две украински атаки срещу два руски военни кораба тази седмица - днешната и тази срещу кораба "Павел Державин". Операциите са извършени заедно с украинските военноморски сили (ВМС). Според източниците, става въпрос за атака с нови експериментални морски дронове "Sea Baby", а освен това е имало опит за атака срещу руска подводница (Алроса), но тя се е спасила: CNN показа за пръв път нов модел украински морски дрон (ВИДЕО)

Малко след това и популярният руски военен телеграм канал "Рибар" потвърди за случилото се, но с уточнение, че е неофициално. В публикацията, запазена от естонския блогър Wartranslated в Twitter, има няколко интересни акцента - че първо е ударен "Павел Державин", впоследствие е ударен втори кораб, отишъл да го спасява. И двата плавателни съда още се държат над вода, но не е ясно какви точно са повредите им. Освен това, изглежда експлозиите, които са ги повредили, са подводни, т.е. може да става въпрос за ново поколение украински дронове, които атакуват под вода - Украйна вече съобщи, че разработва такива:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com