Автомобили, които паркират сами - ето какво могат новите коли

3268
Автомобили, които паркират сами - ето какво могат новите коли
Снимка: iStock

Автомобили, които паркират сами - без да е необходимо някой да седи зад волана. Или пък такива, които спират самостоятелно и поддържат безопасна дистанция - всичко това отдавна вече не е новост. Но използването на изкуствения интелект (ИИ) ще даде на колите още много нови възможности. И то съвсем скоро.

Тази революция засяга не само производители на автомобили, но и фирмите доставчици на компоненти за автомобилната индустрия, казва за ДВ Франк Швопе, преподавател в Техническия университет в Хановер. "Влиянието на изкуствения интелект естествено засяга и фирмите доставчици. Повишеното търсене на сензорни технологии, софтуерни решения и нови материали ги принуждава да се адаптират", казва той.

"Всички компании са засегнати", казва и Михаел Нолтинг, почетен преподавател в същия университета и автор на книгата "Изкуственият интелект в автомобилната индустрия". Той подчертава, че изкуственият интелект помага за автоматизиране на процесите и за повишаване на ефективността на системите в бранша.

Още: Италия: ChatGPT нарушава правилата за поверителност

Изкуствен интелект във всеки компонент от автомобила

Китайските производители на автомобили са водещи в този процес. Например BYD Auto: компанията е основана през 2003 г. като дъщерно дружество на едноименната високотехнологична компания, която от 1995 година произвежда акумулаторни батерии. Според техните данни BYD е лидер в продажбите на леки автомобили с алтернативна задвижваща технология в Китай.

В началото на годината BYD представи XUANJI AI - система от изкуствен интелект за автомобили, която за първи път намира приложение във всички компоненти на превозното средство. От BYD твърдят, че този модел разполага с най-голямата база данни в целия автомобилен бранш и има достатъчно голяма изчислителна мощност, обхващаща над 300 автомобилни сценария, която дава на системата възможност за непрекъснато адаптиране.

"Разчита информация за милисекунди"

Още: Тейлър Суифт и голите ѝ изображения: Как изкуственият интелект предизвика огромен скандал

Михаел Нолтинг казва, че мрежите и бързата обработка на данни са ключови елементи в развитието на индивидуалния транспорт. Той дава за пример други компании: "Тайната на най-успешните компании като Фейсбук, Амазон или Гугъл е, че те могат да се приспособяват максимално бързо. Амазон например пуска хиляди актуализации всеки ден", посочва той.

Гореспоменатият XUANJI е изграден като архитектура на интелигентен автомобил, която безпроблемно и в реално време разпознава промените във вътрешната и външната среда. От BYD твърдят, че тя разчита информацията за милисекунди и след това я препраща обратно на централния "мозък" на автомобила. Тази система бързо реагира и променя състоянието на превозното средство, като по този начин значително повишава безопасността и комфорта при шофиране.

Нолтинг прогнозира това развитие да продължи: "Точността на невронните мрежи със сигурност ще се увеличи през следващите години. Това е въпрос само на изчислителна мощност, а тя непрекъснато се увеличава".

Изкуственият интелект и работните места - опасения и възможности

Още: Робите, от които изкуственият интелект има нужда

Използването на изкуствен интелект в автомобилите е едната страна на монетата, а работата с него - другата. Техническият прогрес понякога води до загуба на работни места, но тези страхове често се оказват неоснователни. Затова Франк Швопе подчертава неизбежността на развитието на новите технологии. И обяснява, че "работните места на бъдещето ще използват ИИ. Това е единственият начин да останем конкурентоспособни". Ето защо за него ИИ е голям скок в развитието: "На всеки, който реши да го игнорира, ще му е трудно".

В свой анализ Международният валутен фонд (МВФ) също говори не толкова за заплахата от закриване на работни места, колкото за промените на трудовия пазар като цяло. Според МВФ използването на изкуствен интелект ще доведе до "мащабни последици за работните места и заплатите". В развитите икономики той може да засегне около 60% от работните места.

Новите автомобили вече са добър събеседник

Фолксваген вече интегрира популярния чатбот ChatGPT в своите автомобили и се превърна в първия голям производител, който вгражда чатбота в серийното производство. Софтуерът, който може да формира изречения на езиковото ниво на човек, ще бъде наличен в гласовия асистент IDA и ще се предлага в няколко серийни модела от второто тримесечие на 2024 година.

Още: "Молете се за Париж": Как потребители в интернет бяха излъгани за пожар на Айфеловата кула (ВИДЕО)

Бош и Фолксваген вече направиха възможно електрическите автомобили да се придвижват автоматично до зарядна станция. Там автомобилът сам си намира свободно място, а кабелът за зареждане се включва и изключва с помощта на роботизирана ръка. Зареждането без шофьор се тества в центъра за развойна дейност на Бош в Лудвигсбург, Германия.

Благодарение на ChatGPT, който е в състояние да разпознава речта и да отговаря на зададени му въпроси, шофьорите вече ще могат и да разговарят с автомобилите си, уверява университетският преподавател Нолтинг. Чрез гласови команди ще стане възможно например да проверявате календара си, да диктувате имейли или да изготвяте документи. "За въображението тук няма граници", обобщава експертът.

Най-застрашените от изкуствения интелект професии и най-сигурните: Кои са те

Наградена японска писателка призна, че е написала романа си с изкуствен интелект

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа