Тейлър Суифт и голите ѝ изображения: Как изкуственият интелект предизвика огромен скандал

5318
Тейлър Суифт и голите ѝ изображения: Как изкуственият интелект предизвика огромен скандал
Снимка: Getty Images

Някои търсения, включващи термина "Тейлър Суифт" в социалната пларформа X, не даваха никакви резултати, след като компанията очевидно предприе действия за предотвратяване на разпространението на порнографски видеоклипове и снимки, генерирани от изкуствен интелект и използващи образа на звездата, предаде АФП.

Някои заявки които включваха името на мегазвездата, като например "Taylor Swift AI", даваха резултат, в който пише, че "нещо се е объркало". "The Verge" и други американски медии съобщиха, че X е поставила временен блок върху търсенията, използващи името на Суифт, след критиките на нейните фенове, Белия дом и други относно генерираните от изкуствен интелект порнографски материали с нейно изображение, които се споделят в платформата и на други места в интернет.

От X не са отговорили на запитването за коментар, но "The Verge" цитира ръководителя на бизнес отдела Джо Бенарох, който е заявил, че блокирането на търсенията на Суифт е временна мярка, целяща да "даде приоритет на безопасността".

По-рано днес стана ясно, че от X са вдигнали забраната за търсене на Тейлър Суифт още вчера вечерта.

Още: Повдигнаха обвинение на преследвача на Тейлър Суифт (СНИМКИ)

Фалшивите порнографски материали с Тейлър Суифт

Едно фалшиво изображение на американската мегазвезда беше видяно 47 милиона пъти в X, преди да бъде премахнато. Според американски медии публикацията е живяла в платформата в продължение на около 17 часа.

"Тревожно е", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, когато бе запитан за изображенията. "За съжаление знаем, че липсата на контрол върху прилагането (от страна на технологичните платформи) се отразява непропорционално на жените, а също така и на момичетата, които са преобладаващата част от мишените на онлайн тормоза", добавя Жан-Пиер.

Deepfake порнографските изображения на известни личности не са новост, но активисти и регулатори се притесняват, че лесните за използване инструменти, използващи генеративен изкуствен интелект (ИИ), ще създадат неконтролируем поток от токсично или вредно съдържание.

Още: Робите, от които изкуственият интелект има нужда

Насочването към Суифт - една от най-стриймваните изпълнителки в света, чието последно концертно турне я изстреля на върха на американската слава, може да хвърли нова светлина върху явлението, като легионите ѝ фенове са възмутени от развитието на ситуацията, пише БГНЕС.

X е една от най-големите платформи за порнографско съдържание в света, твърдят анализатори, тъй като политиките ѝ по отношение на голотата са по-свободни от тези на платформите, собственост на Meta - Facebook или Instagram. В изявление от миналата седмица X заяви, че "публикуването на изображения с неконсенсусна голота (NCN) е строго забранено в X и имат политика на нулева толерантност към такова съдържание".

Платформата, собственост на Илон Мъск, заяви, че "активно премахва всички идентифицирани изображения и предприема подходящи действия срещу акаунтите, отговорни за публикуването им".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

„Кой да знае?“ се завръща в ефира на bTV

След 38 години вегетарианство: Звезда от "Хобит" отново се радва на месото (ВИДЕО)

Измъкнах се от кошмара: Половинката на Иво Аръков с неприятно преживяване

"Тя каза, че е на 23": Хванаха известен филмов сценарист с 15-годишно момиче (ВИДЕО)

Тази двойка ли ще спечели Dancing Stars? (СНИМКИ)

Подпухнала и намръщена: Ето как изглежда Мадона в действителност (СНИМКИ)

Звезда от "Пътят на честта" с радостна новина. Вижте каква е (СНИМКИ)

Невинна ли е Шакира? Искат прекратяване на процедура за данъчни измами срещу певицата

По сценарий? Чуйте нагласени ли са решенията в "Ергенът" (ВИДЕО)

Невена Цонева разкри причината за раздялата с "Ку-Ку бенд" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com