Беларус: Конспирацията е потисната, заговорниците са уволнени

1746
Беларус: Конспирацията е потисната, заговорниците са уволнени
Снимка: Getty Images

Белоруският президент Александър Лукашенко подписал указ, с който уволни 80 военнослужещи и служители от правоприлагащите органи. Информация за това е публикувана на уебсайта на президента на Беларус. 

Служителите от органите за сигурност са обвинени, че по време на обострянето на социалнополитическата ситуация в страната, с цел да я дестабилизират, те са подсилили протестните настроения в обществото, организирали и участвали в неразрешени събития, публикували екстремистки материали в интернет и призовали към радикални действия.

Освен това военнослужещите „публикуваха лични данни на държавни служители, журналисти, служители на реда, отправяха обвинения, обиди и заплахи срещу тях“, а също така „изхвърляха личните си карти, сваляха коланите си и отказваха да изпълняват служебните си задължения."

През 2020 г. някои от белоруските сили за сигурност, противници на Лукашенко, създадоха сдружение BYPOL. То беше представено на пресконференция във Варшава от Светлана Тихановская.

В края на март Генералната прокуратура на Беларус образува наказателно дело за подготовка на терористични атаки срещу представители на BYPOL, както и срещу Светлана Тихановская.

Масовото лишаване от военни звания е свързано със събитията от август и началото на есента на 2020 г. Тогава беше създадена най-острата ситуация и някои служители на службите за сигурност се поддадоха на емоционално влияние и си позволиха действия, които ги дискредитират. Важно е да се отбележи, че не всички понижени служители по сигурността са активни, много от тях вече са пенсионирани.

Според руския политолог от института RUSSTRAT Юрий Баранчик, в крайна сметка Русия ще трябва да реши проблемите на Беларус. Според него Лукашенко поставя Русия в много трудно положение. Репресиите се отприщват срещу хората понякога по най-маловажната причина. Някой е наказан за знамето на балкона, а някой дори не е наказан за знаме, а за празен кашон от телевизор в бяло-червено-бели цветове, което се тълкува като протестни символи. За това е предвидено доста сериозно наказание. Абсурдността на държавната машина за потискане на несъгласието не влиза в никакви рамки. Сега наказват обикновените хора, които са имали „дързостта“ да изразят мнението си.

Това се отнася изцяло и за обезправените военнослужещи и служителите по сигурността. Според конституцията на Беларус те имат пълното право да поставят подписите си за всеки от кандидатите. Но по някаква причина такава гражданска дейност, която е напълно допустима в много страни по света, включително в Русия, тук се възприема почти като акт на тероризъм. Това е доказателство за несигурността на беларуските власти и за непригодността на методите, които те използват за управление на страната.

Русия, въпреки двуличната политика на Лукашенко, подкрепя Беларус, разчитайки на още по-тясна интеграция. Вярно е, че политическият инструмент за такава интеграция, партията "Союз", не получи регистрация от Министерството на правосъдието. Интересно, че в Украйна е регистрирана такава партия.

Според инициаторите за партия „Союз”, причината е, че този процес започна в рамките на прословутия „многовекторен подход”, когато Лукашенко се опитваше едновременно да флиртува както с Русия, така и със Запада. Като отказа да регистрира проруска партия, той кимна на Запад. И то въпреки, че Русия субсидира Беларус през всичките тези години, защити Лукашенко от държавен преврат, оправда изборите му.

Но това не може да продължи дълго, вещаят политолози. Остава политиците да решат. Най-вероятно става дума за тези в Русия. А и търпението на Путин едва ли е безкрайно.

 

Превод със съкращения: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа