Беларуската BYROL: Путин мрази Лукашенко и няма да му даде ядрено оръжие

3809
Беларуската BYROL: Путин мрази Лукашенко и няма да му даде ядрено оръжие
Снимка: Getty Images

Наскоро беларуският президент Александър Лукашенко заплаши Запада с ядрено оръжие. Ще му позволи ли обаче руският лидер Владимир Путин да го използва и от кого всъщност се страхува държавният глава на Беларус, разказа подполковник Александър Азаров, основателят на инициативата BYPOL (обединение на бивши сътрудници на беларуските сили за сигурност срещу правителството на Лукашенко – бел.ред.) в интервю за Радио НВ.

Изявлението на Лукашенко гласеше, че Беларус ще преустрои своите бомбардировачи Су-24 по такъв начин, че те да могат да носят ядрени оръжия и срещу тази заплаха западните страни ще бъдат безпомощни. Според Азаров обаче всички самолети от тази модификация, с които е разполагала Беларус, са били нарязани за метал още преди 10 години. По думите му, или Лукашенко е объркал модификацията на самолетите, или изобщо не му пука какво говори, тъй като така или иначе изявленията му са насочени не към световната общност, а към вътрешната аудитория - беларуския народ, който е обект на пропаганда.

„Той не е експерт. Не е военен. Допуска много лапсуси и гафове в изявленията си. Каквото му дойде на езика, това казва“, пояснява Азаров.

Според него ядрените оръжия придават по-голяма тежест на една държава, позволявайки й да изнудва останалите.

„Съмнявам се, че Путин изобщо ще му даде ядрено оръжие, иначе Лукашенко ще започне да шантажира и него. От една страна, двамата с Путин са приятели, но в действителност Путин го ненавижда, защото Лукашенко иска да заеме мястото му. Той искаше това още в началото на 90-те години, когато току-що стана президент - искаше да възстанови Съветския съюз и да стане негов президент. Путин отлично разбира това и никога не би му дал ядрено оръжие“, смята подполковникът.

Киев към Путин за увеличението на армията: Трябват ви още 2 млн. черни чувала

Министерството на отбраната на Украйна реагира с насмешка на указа на руския президент Владимир Путин за увеличаване на числеността на ...

Азаров допусна и че заплахата на Лукашенко може да е била провокирана от изявлението от 25 август на посолството на САЩ в Беларус, което обяви, че Лукашенко е предал страната си на Кремъл „за военни нужди“ и че „съучастието му няма да остане без отговор“. В частност от посолството заявиха следното: „Изключителният фокус на режима на Лукашенко върху запазването на властта подкопа суверенитета на Беларус и постави територията, въздушното пространство и инфраструктурата на Беларус в услуга на военните нужди на Русия. Съучастието на режима на Лукашенко във войната на Русия срещу Украйна противоречи на волята на беларуския народ. (...) Непровокираните атаки срещу суверенни, независими държави няма да останат без отговор и ще струват много скъпо както на Русия, така и на режима на Лукашенко.“ Тъй като за първи път САЩ правят подобно изявление, това вероятно е уплашило Лукашенко и в отговор той е прибегнал до заплахата за ядрено оръжие, каза Азаров.

ОЩЕ: Киев към Путин за увеличението на армията: Трябват ви още 2 млн. черни чувала 

Според оценката на подполковник Азаров Беларус скоро ще бъде изправена пред икономически колапс. Беларуската рубла се поддържа изкуствено, има информация, че се печатат пари като при това обаче обменният курс остава същият. „Същата ситуация имахме и през 2011 г., когато курсът на долара се повиши седем пъти за един ден. Това може да се случи скоро отново“, каза той. Вероятно в този случай Русия ще помогне на режима на Лукашенко да се задържи, тъй като все още имат нужда от него, а и трябва да се покаже на света, че санкциите не могат да ги спрат. Но при всички случаи Русия ще направи това срещу нещо в замяна – Лукашенко ще й предостави някое стратегическо предприятие, земя, права върху нещо, ще обещае да признае ДНР, ЛНР или каквото друго поискат от него, твърди подполковникът. „И всеки път това е в размяна на независимостта на Беларус. Всеки път е загуба на независимост“, допълва той.

ОЩЕ: Украйна сезира ООН за видео с череп на боец от Азовстал, показано в Русия (ВИДЕО 18+)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа