Берлин: Асад може да е част от преходния период само със силно ограничени пълномощия

1905
Берлин: Асад може да е част от преходния период само със силно ограничени пълномощия
Снимка: Getty Images / Guliver

Германия допуска участие на сирийския президент Башар Асад в преходния период в Сирия само при сериозно ограничаване на пълномощията му, заяви говорителят на външното ведомство в Берлин Мартин Шефер.

„Очевидно е, че без сериозно, осезаемо ограничение на прерогативите на президента Асад, няма да има решение на конфликта”, каза той по време на пресконференция.

Русия, Турция и Иран искат да са гарант за мирно споразумение между Асад и опозицията

Проведените в Москва тристранни преговори на министрите на външните работи и на отбраната на Русия, Иран и Турция, дадоха надежда за на...

По думите му бъдещето на настоящия сирийски президент може да се обсъди по време на преговорите на властта с опозицията в Астана, които се очаква да се проведат този месец.

„Въпросът с политическото Бъдеще на Асад, а също и ролята на опозиционните формирования в създаването на преходни властови органи трябва да се обсъди в Астана“, заяви още Шефер.

„От наша гледна точка е важно това, което беше обявено от Русия, Иран и Турция – а именно намерението в близките седмици да съберат на една маса представители на правителството и опозицията, да бъде реализирано под егидата на и в сътрудничество с ООН“, подчерта говорителят на външното ведомство.

По неговите думи ключов посредник в диалога трябва да остане специалният пратеник на ООН за Сирия Щафан де Мистура. Шефер допълни също, че нито Турция, нито Русия имат интерес ООН да бъде изключен от преговорния процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа