Блинкен в Украйна: Топката е в полето на Русия

4964
Блинкен в Украйна: Топката е в полето на Русия
Снимка: БГНЕС

Съединените щати възнамеряват да продължат дипломатическото сътрудничество с Руската федерация за разрешаване на ситуацията около Украйна толкова дълго, колкото могат. „Възнамеряваме да следваме дипломатическия път в преговорите с Руската федерация възможно най-дълго“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев.

В същото време Блинкен изрази мнение, че изборът за по-нататъшно развитие на събитията - по пътя на ескалация или намаляване на напрежението - остава за Русия. „Ако няма резултат, това е само защото Русия е избрала различен път“, добави той.

"Дипломатическият път ще бъде най-добрият за всички“, продължи Блинкен. „Ние няма да се спрем пред нищо по този път и ще продължим интензивните дискусии."

Блинкен и Лавров разговарят в петък в Женева

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в петък в Женева с надеждата да осигури "...

Съединените щати ще назначат нов посланик в Украйна във възможно най-кратък срок, каза още Блинкен.

"Очаквам това да се случи много скоро", отговори той на въпрос на журналист и отбеляза, че този човек ще се ползва с "абсолютното доверие на президента на САЩ".

Ръководителят на външната политика на САЩ добави, че новият посланик му е "много добър познат" и че този човек ще може да демонстрира познания за региона, в който ще работи.

В началото на януари вестник "Политико" спомена кариерния дипломат Бриджит Бринк, която в момента е посланик на САЩ в Словакия, като възможен кандидат за поста посланик на САЩ в Украйна. В публикацията се споменава и посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайът. Той вече е ръководил дипломатическата мисия на САЩ в Киев в периода 2013-2016 г.

Постът на ръководител на дипломатическата мисия на САЩ в Киев е вакантен от май 2019 г., когато предишният посланик Мари Йованович беше отзована във Вашингтон, а сегашният шарже д'афер в Украйна е Кристина Куин. Йованович е назначена в Украйна през 2016 г. при президента Барак Обама. Тя напусна поста си през май 2019 г. по лично разпореждане на тогавашния държавен глава Доналд Тръмп, който я обвини в нелоялност. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви пред репортери на брифинг в началото на януари, че търсенето на нов посланик на САЩ в Украйна продължава.

Русия към САЩ: Не подтиквайте "разгорещените глави" в Киев към провокации

Руското посолство в САЩ призова западните държави да не нагнетяват напрежението около ситуацията в Донбас и да не тласкат "разгорещенит...

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел покани държавния секретар да участва в срещата на външните министри на 27-те страни от общността на 24 януари, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна.

"Очаквам с нетърпение да продължим ангажимента си по текущите международни дипломатически усилия и тясната трансатлантическа координация. ЕС и САЩ са заедно, за да се справят с предизвикателствата пред сигурността в Европа", добави Борел.

Първото за годината официално заседание на Съвета на ЕС на равнище министри на външните работи на 27 държави ще се проведе в Брюксел на 24 януари. Ситуацията в Украйна ще бъде една от основните теми на срещата.

Държавният секретар каза, че няма да предостави на руския външен министър Сергей Лавров на срещата в Женева в петък писмени отговори на предложенията за сигурност на Русия. Според него „необходимо е също така да се даде време на преговарящите от Русия да оценят изминалите консултации“. Според държавния секретар той се надява, че на срещата с Лавров ще бъде възможно да се обсъди текущото състояние на нещата и „да се разбере дали все още има възможности за дипломация и диалог“. По думите му „скоро след срещата в Женева САЩ ще информират украинските партньори и ще обсъдят с тях по-нататъшни стъпки“.

„За Вашингтон не е ясно кои руски предложения за сигурност в Европа са централни, някои от които според САЩ са обречени на провал, като затваряне на вратите на НАТО за нови членове“, каза Блинкен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа