САЩ отряза 700 млн. долара спешна икономическа помощ за Судан

1911
САЩ отряза 700 млн. долара спешна икономическа помощ за Судан
Снимка: БГНЕС

Съединените щати осъдиха действията на суданските военни, които в неделя вечерта арестуваха цивилни правителствени служители и други политически лидери по време на военен преврат. В резултат на това САЩ спират отпускането на помощ в размер на 700 млн. долара за страната, съобщи Ройтерс.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в изявление: "Съединените щати категорично осъждат действията на суданските военни сили".

САЩ дълбоко разтревожени заради преврата в Судан

Съединените щати заявиха тази сутрин, че са "дълбоко разтревожени" от съобщенията за военен преврат в Судан, предава АФП. "САЩ са дълб...

Той добави: "Ние категорично отхвърляме разпускането на ръководеното от цивилни граждани преходно правителство и свързаните с него институции и призоваваме за незабавното им възстановяване."

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ, също направи изявление по повод превземането на властта от суданските военни, което спря прехода на страната към демократична държава, ръководена от цивилни граждани.

Прайс заяви: "Гражданското преходно правителство трябва да бъде незабавно възстановено. То изразява волята на суданския народ, за което свидетелстват значителните мирни демонстрации в негова подкрепа на 21 октомври."

Суданските военни арестуваха цивилни правителствени служители и политически лидери, включително министър-председателя Абдала Хамдок. В опит да убедят военните да освободят всички цивилни правителствени служители, да се въздържат от насилие в случай на протести и да възстановят ръководеното от цивилни лица преходно правителство, САЩ решиха да спрат средствата, насочени към източноафриканската държава.

Има ли военен преврат в Судан?

Судански служители казват, че военните сили са задържали най-малко петима висши държавни служители, а основната продемократична политич...

Според Прайс първата реакция на САЩ е била да спре "700 млн. долара от фондовете за икономическа подкрепа на Судан за спешна помощ. Тези средства бяха предназначени за подпомагане на демократичния преход в страната".

От 2019 г. Судан се управлява от временно гражданско-военно правителство, наречено Суверенен съвет. Военните свалиха от власт Омар ал-Башир след месеци на протести срещу неговото управление. След свалянето на Ал-Башир Судан бе поел тенденция към демократично гражданско правителство.

През последните седмици преговорите между военните и ръководеното от тях гражданско правителство се провалиха и в четвъртък, 21 октомври, се проведоха масови протести с искане за пълно гражданско управление. Министър-председателят на Судан заяви, че пълното гражданско управление трябва да бъде въведено до 17 ноември.

Превратът изглежда е опит на суданските военни да предотвратят пълното гражданско управление. Остава да се види дали може да се постигне друго споразумение за споделяне на властта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка