Близкоизточният мирен процес обсъдиха външните министри на ЕС

739
Близкоизточният мирен процес обсъдиха външните министри на ЕС
Снимка: БГНЕС

Близкоизточният мирен процес бе сред основните теми, които са обсъдили днес външните министри на ЕС. Ходът на преговорите и ролята на ЕС в подкрепа на възобновяването им са били в центъра на първото за годината заседание на Съвет "Външни работи" в Брюксел.

В него участва и българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Министрите са провели работен обяд с палестинския лидер Махмуд Абас. Потвърдена е била позицията на ЕС, че решение на конфликта трябва да се търси на основата на две държави, както и че въпросът за статута на Йерусалим трябва да се реши в директни преговори между страните.

Стотици ранени палестинци след поредния "ден на гнева"

Броят на палестинци, които бяха ранени при сблъсъци с израелската армия в Ивицата Газа, Западния бряг и Йерусалим, достигна 303 души, с...

Съветът е изразил подкрепа за дейността на Агенцията на ООН за палестинските бежанци и ще продължи финансовия си принос за нейната работа. Припомняме, че САЩ обявиха, че оттеглят финансирането си за тази агенция, а Израел направо настоя тя да бъде закрита, защото от нейните услуги се ползват и много хора, които нямат право.

Шефът за външната политика на ЕС Федерика Могерни заяви по-рано днес, че реалистично решение за Йерусалим "трябва да дойде чрез директни преговори". Преди среща с палестинския лидер тя обяви пред репортери, че Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина.

Обсъдени са били и други въпроси.

Съветът е провел и дебат за отношенията със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн след изтичане на споразумението от Котону през 2020 г. Въпросът за пост-Котону е от голяма значимост за ЕС. Преговорите по рамката на бъдещите отношения трябва да започнат до 1 септември тази година.

Мюфтията на Сирия видя Тръмп като проблема на Близкия изток, папата се моли за мир

Главният мюфтия на Сирия шейх Ахмед Бадреддин Хасун обвини американския президент Доналд Тръмп, че с признаването на Йерусалим за столи...

Приета е била и нова стратегия за Ирак. В документа се подчертава подкрепата на ЕС за единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак. Заявява се готовност за принос към усилията за стабилизацията, реконструкцията и икономическото развитие на Ирак, както и за изграждане на институциите в страната. Предвижда се диалог по миграцията между ЕС и Ирак, чрез който да бъдат изработени процедури за връщане и обратно приемане на иракски мигранти.

Ситуацията в Либия и възможностите за подкрепа на ЕС за политическия процес в страната също са били обсъдени. Изразена е била подкрепа за работата на специалния пратеник на ООН Гасан Саламе и усилията за организиране и провеждане на избори в Либия през 2018 г.

Първите дипломати на ЕС отново са потвърдиха позицията в подкрепа на изпълнението на Споразумението по ядрената програма на Иран (JCPOA).

Преди началото на заседанието министрите са провели работна закуска с президента на Европейската инвестиционна банка. Основна тема на разговора бе създаването на Банка за развитие, която да финансира проекти за развитие в трети страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com