Близо 200 транспортни проекта се финансират с 6,7 млрд. евро по Свързване на Европа

2398
Близо 200 транспортни проекта се финансират с 6,7 млрд. евро по Свързване на Европа

Европейската комисия (ЕК) обяви списък със 195 транспортни проекта, които ще получат финансиране от близо 6,7 млрд. евро по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), съобщиха от институцията.

Благодарение на тази инвестиция се очаква да бъде привлечено допълнително публично и частно финансиране на обща стойност от 9,6 млрд. евро. Избраните проекти ще допринесат за цифровизацията и декарбонизацията на транспорта, в съответствие с по-широката политическа програма на Комисията.

Държавите членки, отговарящи на условията на Кохезионния фонд, получиха почти 85% от финансирането, което ще помогне за преодоляване на инфраструктурните различия в целия ЕС.

ЕК е спряла плащанията по две от мерките по ПРСР

Плащания по две от мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното ...

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви, че инвестициите в транспорния сектор ще доведат до повече работни места и икономически растеж в Европа.

"Бих желал също да използвам тази възможност, за да насърча всички потенциални организатори на проекти да проучат възможностите за инвестиции съгласно Плана за инвестиции за Европа и по-специално новосъздадения Европейски портал за инвестиционни проекти (ЕПИП), който дава видимост в целия свят на проектите в областта на транспорта", каза Катайнен.

"С 9,6 млрд. евро общи инвестиции до 2030 г. могат да бъдат създадени 100 000 работни места в европейската икономика, каза европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц. "Проектите ще направят Европейската инфраструктура по-безопасна, по-устойчива и по-ефикасна за пътниците и предприятията. За мен е удоволствие да науча, че регионът на Западните Балкани също ще получи финансиране, което ще доближи неговата транспортна инфраструктура до тази на ЕС", допълни тя.

Избраните проекти са предимно за обекти, които са част от основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T). Сред тях са водещи инициативи като рехабилитацията на железопътния участък Brasov – Sighisoara в Румъния, железопътната връзка Aveiro – Vilar –Formoso в Португалия, строежа на железопътна линия със стандартно междурелсие по коридора Rail Baltic, изпълнението на програмата за разгръщане на SESAR и модернизирането на железопътната линия E30 (частта Zabrze – Katowice – Krakow) в Полша.

Христо Иванов: Дълбокият проблем е, че прокурорският Олимп не носи отговорност

Отлагането на мисията на европейските наблюдатели в областта на правосъдието за България е много съществен проблем. Това каза пред БНР ...

След старта през ноември 2015 г. по втората покана за предложения по МСЕ бяха получени 406 предложения за проекти, отговарящи на условията. Поисканото финансиране от ЕС в размер на 12,49 млрд. евро доста надвишаваше наличните средства. Затова Комисията е избрала проектите с "най-голяма европейска добавена стойност". 5,6 млрд. евро бяха заделени за държавите членки, отговарящи на условията на Кохезионния фонд.

Финансовото участие на ЕС е под формата на безвъзмездни средства, с които в зависимост от вида на проектите ще се финансират между 20% и 50 % от допустимите разходи по тях. По отношение на проектите, внесени по поканата на Кохезионния фонд, максималното съфинансиране може да достигне до 85 % от допустимите разходи.

Предложеното решение за финансиране трябва да бъде официално одобрено от Координационния комитет по Механизма за свързване на Европа, който ще заседава на 8 юли 2016 г. Очаква се Комисията да приеме решението в края на юли 2016 г. След това отделните споразумения за отпускане на безвъзмездни средства ще бъдат подготвени от Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) и ще бъдат сключени с получателите на средствата през втората половина на 2016 г.

В рамките на Механизма за свързване на Европа от бюджета на ЕС за 2014 — 2020 г. ще бъдат предоставени на разположение 24,05 млрд. евро за съфинансиране на проекти за обекти от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в страните от ЕС. От тази сума 11, 305 млрд. евро ще са за проекти в държави членки, които отговарят на условията за финансиране от Кохезионния фонд. В годишни и многогодишни работни програми се посочват приоритетите и общият размер на финансовата подкрепа по всеки от тези приоритети през дадена година. 2014 г. е първата програмна година за МСЕ. Заедно с Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и Европейските структурни и инвестиционни фондове МСЕ ще играе основна роля за преодоляване на недостига на инвестиции в Европа, което е един от водещите приоритети на Комисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа