Бокова: Посягането на паметник на културата е удар върху душите и ценностите на хората

1721
Бокова: Посягането на паметник на културата е удар върху душите и ценностите на хората
Снимка: Getty Images/Guliver

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова участва в първата досега среща на министрите на културата от страните от Г-7, която се провежда на 30 и 31 март във Флоренция, Италия.

Членовете на Г-7 приеха обща Декларация от Флоренция, признаваща изключителната роля на културата като инструмент за диалог, помирение и отговор в извънредни ситуации, и подчертаха значението на общите и координирани действия за подобряване защитата на културното наследство.

Ирина Бокова получи високо признание по случай 70-годишнината на Френската национална комисия за ЮНЕСКО

На 23 февруари 2017 г. президентът на Френската национална комисия за ЮНЕСКО, г-н Даниел Жанико, връчи на генералния директор на ЮНЕСКО...

Срещата на страните от Г-7, на тема „Културата като средство за диалог между народите“, се провежда след по-малко от седмица от историческото приемане от Съвета за сигурност на ООН на Резолюция 2347/2017 за опазване на културното наследство в случай на въоръжен конфликт. Инициирана от Франция и Италия, срещата бележи важна нова стъпка, отразявайки нова смела визия за връзката между мира и културното наследство.

„Бих искала да благодаря на Италия за неуморните усилия за повишаване на осведомеността за унищожаване на културно наследство сред международната общност“, каза генералният директор на ЮНЕСКО. „Културното наследство е идентичност, принадлежност. То олицетворява ценностите, които определят нашата обща хуманност, и укрепва единството на обществата. Ако се посегне на паметник на културата, това е не само културна трагедия, а директен удар върху нашата най-дълбока идентичност, върху душите и ценностите на хората. Екстремистите знаят силата на културата да свързва обществата, да дава надежда, да преодолява трудностите - и затова се стремят да я унищожат.“

Умишленото унищожаване на културно наследство е военно престъпление - превърна се във военна тактика, за да подкопае обществата, да парализира общностите, да разпространява омраза, да подхранва отмъщение, превърна се в част от глобална стратегия за културно прочистване“, добави Бокова. „Това е неприемливо и налага по-силни и адекватни отговори. Защитата на културно наследство е повече от културен въпрос - това е императив за сигурността, неразделна част от защитата на човешкия животи“, заключи тя.

Декларацията от Флоренция, приета от културните министри на страните от Г-7, е израз на силна подкрепа за ролята на ЮНЕСКО за насърчаване опазването и съхраняването на културното наследство и приветства предприетите мерки за противодействие на войнстващия екстремизъм и за повишаване на осведомеността, като например кампанията # Unite4Heritage. Тя също утвърждава лидерската роля на ЮНЕСКО в координиране на международните усилия в рамките на своя мандат за защита на културното наследство, работейки в тясно сътрудничество с държавите членки и съответните международни организации.

Бокова: Културното наследство е източник на сила да погледнем в бъдещето с увереност

Дълбоко съм развълнувана и впечатлена от мобилизацията на младите граждани, особено в арабския свят, в Кайро, в Аман, в Бейрут, в Багда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа