Бомбени заплахи изправят на нокти Молдова

3261
Бомбени заплахи изправят на нокти Молдова

За малката Молдова, бедна и без излаз на море държава, която граничи с разкъсваната от война Украйна, но не е член на Европейския съюз или НАТО, това беше поредната седмица, белязана от бомбени заплахи.

В един облачен ден тази седмица пред международното летище на молдовската столица Кишинев стотици хора се наредиха на опашка, докато кучетата, търсещи бомби, проверяваха околността. Това вече е обичайна сцена в най-бедната европейска държава, която според наблюдатели се бори с опити за дестабилизиране на бившата съветска република на фона на войната на Русия в Украйна.

От началото на юли досега Молдова е получила близо 60 бомбени заплахи, като тази седмица са регистрирани повече от 15 на различни места - от кметството в столицата до летището, Върховния съд, търговски центрове и болници.

Въпреки че все още не са повдигнати обвинения за бомбените заплахи, повечето от които бяха изпратени по електронна поща и всички се оказаха фалшиви, служители твърдят, че са проследили компютърни адреси до Русия, Украйна и Беларус.

"Това е част от дезинформационната война срещу Молдова, която продължава", казва Валериу Паса, анализатор в кишиневския мозъчен тръст Watchdog.md. „Това може да е част от усилията на Русия да дестабилизира Молдова, тъй като тя (Русия) използва много различни методи за това.“

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари, Молдова, която има население от 2,6 млн. души, е изправена пред много кризи. Тя е приела повече украински бежанци на глава от населението от която и да е друга страна; напрежението в подкрепяния от Русия отцепнически регион на страната се е увеличило; справя се с остра енергийна криза и подобно на голяма част от Европа се бори с рязко покачващата се инфлация.

Молдова създаде фонд за компенсация на гражданите през зимата

Парламентът на Молдова окончателно прие закон за създаването на „Фонд за намаляване на енергийната уязвимост“, който цели п...

Честите бомбени заплахи само увеличават натиска върху и без това напрегнати до крайност власти.

"Това блокира голяма част от ресурсите на полицията, следователите, техническите служби, бих казал, че това е вид тормоз, насочен срещу молдовските държавни системи и обществени услуги", каза Паса.

Максим Мотинга, прокурор от молдовската Служба за борба с организираната престъпност, заяви пред Асошиейтед прес, че откакто са започнали бомбените заплахи, "на практика всеки ден образуваме наказателни дела".

"В момента всички наказателни разследвания са в ход", каза той и добави, че са отправени искания за официална помощ от Русия и Украйна, ако бъдат установени "следи, водещи до съответните държави".

"Надявам се, че ще получим отговори от тези страни", каза той.

ЕП: Украйна и Молдова незабавно да получат статут на кандидати за членство в ЕС

С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се", Европейският парламент (ЕП) прие в четвъртък резолюция, с която призовав...

43-годишният молдовски бизнесмен Вечеслав Белбаш, който в понеделник се е връщал в Кишинев от Турция, се уплашил от бомбената заплаха, докато самолетът му кръжал 30 минути над столичното летище. След това самолетът направил обратен завой и се върнал в Турция.

"Молихме се много и накрая се приземихме", казва той. "За мен това беше толкова голям шок, че казах на съпругата ми, че това е последният ми полет".

Напрежението в Молдова нарасна през април, след като в подкрепяния от Русия сепаратистки регион Приднестровие, където Русия е разположила около 1500 войници в т.нар. зона на замразен конфликт, наистина проехтяха няколко експлозии. Това породи опасения, че неутралната във военно отношение Молдова, която не е член на НАТО, може да бъде въвлечена в руската война. Поне един руски служител открито се изказа за завземане на достатъчно територия в Южна Украйна, за да се свържат контролираните от Русия райони с Приднестровието.

Наблюдателите изтъкват, че взривовете станаха в момент, когато Молдова, която в миналото е имала тесни връзки с Москва, показва все по-силна западна ориентация, след като подадe молба за присъединяване към ЕС. Направи го малко след като Русия нахлу в Украйна и получи статут на кандидат за членство в ЕС в края на юни, малко преди да започнат бомбените заплахи.

Откакто Молдова получи независимост през 1991 г., тя е измъчвана от организирана престъпност и корупция сред чиновниците. След изборите през 2019 г. местен олигарх се опита да завземе властта, което предизвика масови протести и той избяга от страната. През 2014 г. няколко политици и олигарси бяха предполагаемо свързани с измамна схема, при която от местни банки изчезнаха 1 млрд. долара. Все още никой не е осъден по този случай.

Бивш молдовски президент: Подготвя се присъединяване на Молдова към Румъния

Политическото ръководство на Молдова иска да въвлече страната във войната между Русия и Украйна и да ликвидира държавността на Републик...

Миналия месец Галина Георгеш се е връщала от Молдова в Англия, след като е била на семейно събиране, когато бомбена заплаха е отменила полета ѝ. Тя казва, че е ядосана, че още никой не е задържан. "Много е лошо това, което се случва. За съжаление, страдат обикновените хора", казва 35-годишната Георгеш.

На фона на сякаш безкрайната серия от подривните и скъпо струващи заплахи министерството на вътрешните работи на Молдова заяви, че иска да увеличи наказанията за осъдените за фалшиви сигнали за бомба с увеличаване на глобите и удължаване на присъдите за лишаване от свобода.

От юли насам летището в Кишинев беше мишена за десетки бомбени заплахи и в отговор на това беше засилена сигурността. Раду Заноага, началник на граничната полиция на летището, каза, че е създадено специализирано звено, за да се спести на служителите по сигурността пътуването от центъра на града при всяка бомбена заплаха.

"В момента се справяме със ситуацията в сътрудничество с други (държавни) органи и институции, които работят на територията на летището", казва той, цитиран от БТА. "И преди е имало сигнали за бомби, но не толкова много и не толкова често, колкото сега.“

ОЩЕ: Молдова е силно обезпокоена от бъдещо нахлуване на Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа