Борел: Предстои да бъдат подготвени варианти за нови санкции срещу Русия

1663
Борел: Предстои да бъдат подготвени варианти за нови санкции срещу Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел по поръчение на лидерите на 27-те държави-членки ще подготви в близките месеци вариант за нови санкции срещу Русия и възможни области за сътрудничество с Москва.

В седмичния си блог, посветен на отношенията с Русия той сподели, че ще очертае различни направления за действие, определени от европейските лидери. На първо място това означава работа по запазване единството на ЕС, което е „нашето най-силно предимство при работата ни с Москва”.

Борел обеща да работи за по-предсказуеми отношения с Русия

Върховният комисар на ЕС по външна политика Жозеп Борел обеща да работи за изграждане на по-предсказуеми отношения с Русия в интерес на...

Освен това Европейският съвет е възложил на ЕК да представи варианти за допълнителни ограничителни мерки, които трябва да бъдат готови, в случай, че „Русия продължи да нарушава международното право в нашите държави-членки и в съседните страни”.

По поръчение на срещата на върха на ЕС Борел ще подготви и възможните области на сътрудничество с Москва като климат и околна среда, здравеопазване, както и въпроси от външната политика, „в които бихме могли да проучим начините за взаимодействие с Русия”.

Борел припомни, че контактите между хората остават изключително важни, както и необходимостта от по-нататъшна подкрепа на руското гражданско общество.

Решаване на глобални въпроси с Русия

Според Борел, ЕС има интерес да привлече Русия към решаването на глобални проблеми, тъй като Москва е един от големите играчи на световната политическа сцена.

Борел: ЕС ще обсъди идеята за среща на върха с Русия

Лидерите на 27-те държави от Евросъюза ще обсъдят днес предложението на Германия и Франция за организиране на среща на върха ЕС –...

„Независимо дали ви харесва или не, Русия е основен играч на световната сцена и увеличи политическото си присъствие в много части на света, включително в страни, в които интересите на ЕС са заложени на карта. Либия, Афганистан, Нагорни Карабах и Сирия са ярки примери за това, както и ядрената програма на Иран, която трябва да бъде върната в нужния коловоз.

Без Русия ЕС няма да може да се справи с глобалните проблеми, затова трябва да привлече Москва като партньор. „Ние споделяме един континент с Русия и тя ще продължи да бъде важен участник в много направления. Затова нямаме алтернатива, освен да разработим принципен, балансиран и стратегически подход”, подчерта върховният представител.

Относно възможна среща на върха ЕС – Русия

Европейският съвет съгласува балансиран път на напредък. Това стана след интензивно обсъждане на предложението на Франция и Германия да се обмисли възобновяването на срещите на върха с Русия (от 2014 г. не е имало такива). Обсъдени бяха плюсовете и минусите от такива действия и в крайна сметка лидерите се съгласиха да „проучат форматите и условията за диалог с Русия", каза Борел.

„От своя страна мога само да потвърдя ангажимента си да работя по този въпрос, настоявайки за подобряване на поведението на Русия по много въпроси и признавайки необходимостта от готовност за сътрудничество. "

Лавров: ЕС „припява” на САЩ

Изявленията на Лавров - направени в обширен манифест, публикуван в ежедневника „Комерсант“ и на английски в списание &bdqu...

Според Борел „Русия в момента не се интересува ЕС да се развива като глобален субект“. "Но те не могат да ни игнорират и не бива да им позволяваме просто да залагат или да насърчават нашите разногласия. Държавите-членки на ЕС може да имат тактически различия, но не и фундаментални такива при защитата на нашите ценности", каза той.

"В крайна сметка Русия е най-големият ни съсед. Тя няма да иде никъде и е малко вероятно в близко бъдеще да има политически промени, които да доведат до сериозни изменения в модела на поведението ѝ. ЕС трябва да вземе това предвид и да разработи политика, с чиято помощ че може да се постигне една или друга форма на съжителство, защитавайки нашите интереси и ценности и спирайки динамиката на ескалацията“, заключи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

Източник/ ТАСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа