Борис Джонсън може да накара ЕС да отстъпи

10749
Борис Джонсън може да накара ЕС да отстъпи
Снимка: Getty Images

Дипломат от Брюксел разкри, че ЕС може да отстъпи на исканията на Борис Джонсън за Brexit, след "шокиращото" му решение да спре работата на британския парламент, пише евроскептичният британски вестник The Daily Express.

Твърдата тактика на Борис Джонсън по отношение на Brexit изглежда върши работа - след като няколко висши фигури в Брюксел изразиха паника за предстоящата перспектива за Brexit без сделка. Според вътрешен служител в Брюксел, водещите служители на ЕС стават все по-загрижени, че Борис Джонсън сериозно смята да изведе Великобритания без сделка.

Кралицата одобри спирането на работата на парламента

След свикване на Тайния съвет на Нейно Величество и консултация с членовете му Кралица Елизабет Втора реши да одобри спирането на работ...

Дипломатическият кореспондент на Financial Times Майкъл Пийл заяви, че Европейският съюз може да реши да отговори на исканията на Борис Джонсън след днешното съобщение за спирането на работата на парламента.

"Мисля, че има много несигурност в това. Това, както казва един служител, е игра на шах или покер с висок залог", казва Пийл пред ВВС. "Тук със сигурност има възможност и хората се опитват да работят върху това какво означава решението за съдбоносната среща на лидерите на ЕС в средата на октомври", добави той.

Пийл предполага, че ЕС може да бъде заинтересован да изглежда така, сякаш Борис Джонсън "е спечелил победа" над Брюксел, ако това гарантира сделка за Brexit. Той твърди, че фактори в Брюксел са все по-загрижени от предстоящия хаос от Brexit без споразумение.

Дипломат от ЕС казал на Пийл, че ходът на Борис Джонсън ще вдигне още повече залозите за срещата на върха на европейските лидери, която следва речта на кралицата, планирана за 14 октомври. "Определено това е преди всичко домашен ход. Но той играе две шахматни партии едновременно", казва служителят.

Борис Джонсън иска от кралицата да прекрати работата на парламента

Британската кралица ще бъде помолена от правителството да прекрати работата на парламента само дни след като британските депутати се въ...

Дипломатът смята, че решението е част от рискования подход на Джонсън, който може да увеличи перспективите за сделката - и също така ще прехвърли вината върху ЕС в случай на Brexit без сделка.

"Той показа на ЕС, че ние сме вътре заедно", казал друг дипломат. "Той (Джонсън, б.р.) иска да се измъкне от тази идея, че топката е в полето на Обединеното кралство - и най-малкото вместо това да я постави в средата на терена."

Но не всички са убедени в силната позиция на новия британски премиер. "Каквото и да се случи, ЕС никога няма да промени позицията си, защото Брекзит без сделка става все "по-достоверен", а противниците на такова развитие се организират по-добре", отбелязва високопоставен служител на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com