Борис Джонсън: Споразумението за Brexit може да бъде предоговорено

3097
Борис Джонсън: Споразумението за Brexit може да бъде предоговорено
Снимка: Getty Images/Guliver

Двамата кандидати за лидерския пост в Консервативната партия и бъдещ премиер Борис Джонсън и Джереми Хънт отправиха първите си официални обръщения към членовете на партията, които ще определят победителя чрез гласуване по пощата, предаде Асошиейтед прес.

Бившият британски външен министър и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън се изправи срещу действащия външен министър Хънт на конференция в Бирмингам. Джонсън започна речта си, акцентирайки върху забавянето на напускането на ЕС. "Трябва да приключим с Brexit", подчерта той, цитиран от Дарик.

Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се състезават за поста лидер на торите

Борис Джонсън и Джеръми Хънт остават в надпреварата за следващия премиер на Великобритания, след като Хънт победи Майкъл Гоув само...

Бившият външен министър повтори позицията си, че споразумението с Брюксел за напускане на ЕС може да бъде предоговорено. "Напълно, напълно съм убеден, че с подходящата енергия и ангажираност, здравият разум ще надделее, но просто в случай, че това не стане, трябва да се подготвим да излезем от ЕС въпреки това", заяви той. "Точно защото отсега до 31 октомври ще се готвим за Брекзит без споразумение, ще получим сделката, от която се нуждаем", добави той.

Думите на Джонсън идват въпреки категоричното становище след последния Европейски съвет пред два дни, че ново предоговаряне е невъзможно.

Джонсън е смятан за фаворит в надпреварата за наследник на Мей начело на консерваторите. Проучвания сред членовете на Консервативната партия сочат, че той почти сигурно ще спечели втория тур на изборите за партиен лидер. Двамата кандидати ще проведат общо 16 срещи с членове на Консервативната партия.

Въпросът за сумата, която Великобритания трябва да плати на ЕС за Брекзита, трябва да бъде определен при по-нататъшни преговори, добави Джонсън. "Важно е Великобритания да води преговори. Трябва да запазваме известна креативна двусмисленост, докато не постигнем споразумение", заяви кандидатът за премиер, цитиран от ТАСС.

Обвиниха Борис Джонсън в разпространяване на лъжи за Brexit

Борис Джонсън, един от кандидатите за премиерския пост във Великобритания, трябва да се яви в съда по обвинения за съзнателно разпростр...

Според медиите британските и европейските преговарящи са се споразумели за сумата от 39 милиарда лири (50 милиарда долара). Джонсън отказа да отговори на въпроси защо е била повикана полиция в жилището, където той живее с приятелката си. „Членовете на Консервативната партия не се интересуват от подобни въпроси, а от плановете ми за страната и партията“, заяви той под аплодисментите на присъстващите.

Кандидатът за лидер на британската Консервативна партия и евентуален бъдещ премиер Джереми Хънт от своя страна заяви, че е готов да изведе Великобритания от ЕС без споразумение, ако до 31 октомври Брюксел не покаже готовност да предоговори сделката за Brexit, предаде Ройтерс.

„Ако до 31 октомври ЕС не е показал готовност да договори по-добра сделка, Лондон ще бъде изправен пред труден избор, подчерта Хънт пред събралите се поддръжници на Консервативната партия. Според него политическият риск от липсата на Брекзит би бил много по-голям от икономическия риск, свързан с напускането на ЕС без споразумение. "В такава ситуация бих извел страната от Европейския съюз", увери Хънт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа