Британската икономика преживя най-големия си спад за 300 години

2001
Британската икономика преживя най-големия си спад за 300 години
Снимка: Getty Images/Guliver

БВП на Великобритания се сви с 9,9% през 2020 г., което е най-големият икономически спад от 300 години насам, съобщава The Independent, позовавайки се на официални данни на Службата за национална статистика на Обединеното кралство (ONS), предаде агенция Фокус.

Както се уточнява в публикацията, през последното тримесечие на 2020 г. британската икономика все пак е преминала към растеж: секторът на услугите е нараснал с 0,6%, индустрията - с 1,8%, а строителството - с 4,6%, а средният ръст на БВП се е оказал два пъти по-висок от очаквания. Този отскок обаче не може да компенсира рекордния спад в брутния вътрешен продукт на страната, причинен от ограничителните мерки срещу коронавируса, посочва колумнистът на вестника. Както подчертава журналистът, пандемията удари Обединеното кралство два пъти по-силно от световната финансова криза от 2008-2009 г. - тогава БВП спадна само с 4,1%.

Около 200 британски учени отиват под следствие за предаване на секретни технологии на Китай

Британските служби за сигурност разследват почти 200 учени от Обединеното Кралство, подозирани за предаване на Китай на секретни сведен...

Коментирайки ситуацията, заместник-ръководителят на икономическата статистика на ONS Джонатан Атоу каза: „С намаляването на ограниченията в много части на Обединеното кралство през декември редица икономически сектори започнаха да възвръщат своите позиции - регистриран е растеж при хотелиерите, търговците на автомобили и фризьорските салони. Ръстът на БВП е подпомогнат и от увеличаването на скоростта на тестване за коронавирус и проследяване на хората, които са влезли в контакт със заразените. До края на годината обаче БВП се сви с почти 10%, което е повече от два пъти предишния рекорд за годишен спад“.

Според The Independent, миналогодишният спад е най-лошият в историята на БВП. Последното намаляване на брутния вътрешен продукт на Великобритания за една година с подобен мащаб е регистрирано през 1921 г., когато страната страда от последиците от Първата световна война - тогава според някои оценки БВП е трябвало да намалее с 9,7% , но това е невъзможно да се каже със сигурност, тъй като през тези години все още не са събрани всички данни, които се вземат предвид днес, съобщава изданието.

Междувременно, ако вземем предвид всички налични статистически данни днес, последният път, когато страната е преживяла същия икономически спад, е чак през 1709 г. след Великия студ - необичайно студена зима, която унищожава повечето посеви в Европа, пише вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа