Британският посланик в България ни благодари и е убедена, че Русия е виновна за Скрипал преди да са ясни всички анализи

4767
Британският посланик в България ни благодари и е убедена, че Русия е виновна за Скрипал преди да са ясни всички анализи
Снимка: Президентство

Не става въпрос само за подкрепа за Великобритания. Става въпрос за нашата обща сигурност. Разбираме, че решението да се експулсират дипломати е суверенно. Ясно е, че това е политически деликатно решение, защото има страни, каквато е България, която има по-тесни връзки с Русия във всякакъв аспект. Благодарни сме на България за подкрепата, съюзници сме в НАТО, а НАТО вече изгони 10 руски разузнавачи, акредитирани към Алианса. Това заяви британският посланик Ема Хопкинс в коментар за случая "Сергей Скрипал".

Попитана защо сега Великобритания търси солидарност и ценности от ЕС, след като го напуска, Хопкинс отвърна, че не е вярно, че всичко се изоставя и прекъсва от страна на Обединеното кралство. Специално в областта на сигурността няма да има ограничаване на сътрудничеството, а то ще стане още по-тясно, увери британският посланик и посочи, че точно в тази сфера заплахите са общи.

Нова версия къде е бил отровен Скрипал, Австрия иска да е посредник за мир с Русия

Първият контакт на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с отровата, която ги засегна много тежко, е бил в дома им във Велико...

Няма колебание в Обединеното кралство. Стигнахме до заключение, че с голяма вероятност Русия стои зад употребата на нервно-паралитично вещество в Солсбъри. 27 държави се съгласиха с британската оценка и експулсираха общо 143 руски разузнавачи, намиращи се на тяхна територия като дипломати, каза Хопкинс.

На изричен въпрос относно случилото се в Ирак и как бившият британски премиер Тони Блеър призова арабската държава да бъде атакувана заради разработване на биологични и ядрени оръжия, Хопкинс отвърна, че не иска да коментира, но посочи, че за Солсбъри става въпрос за нервно-паралитично вещество и има научни доказателства, чакат се и доказателства от независими лаборатории, изследващи проби, предадени от Организацията за химическите оръжия. Имаме пълна увереност какви ще се резултатите. Имаме и доказателства, че Русия развива своя програма за нервно-паралитични вещества, използвани за убийства по цял свят, добави британският посланик.

Ема Хопкинс изрично посочи, че случилото се в Солсбъри е само част от модел на поведение на Русия и изброи анексирането на Крим, подкрепата на режима на Башар Асад в Сирия, свалянето на полет MH17 над Украйна, кибер атаки по цял свят. Затова Лондон казва "стига толкова", по думите на британския посланик.

Разбира се, че Русия ще отрече, както отрича помощта за Асад. Анализирали сме 24 версии в руските медии и има такива като например, че г-н Скрипал е бил пристрастен към "Новичок", че Великобритания иска да провали Световното първенство по футбол, че Тереза Мей е разработила "Новичок", изброи Хопкинс и определи всички версии за "смехотворни".

Цветанов: България ще покаже съпричастност с Великобритания

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че България ще вземе правилното решение за експулсирането на руски дипломати и ще ...

Русия беше изненадана от силата на отговора, защото считаше, че така сме свикнали с нейните методи, че няма да реагираме. Не искаме Студена война, но трябва да върнем Русия на масата на преговори за реални промени, смята Хопкинс. Тя добави, че Великобритания не се опасява от глобален конфликт и не се съгласи, че ще има още по-голямо изостряне. Хопкинс посочи и, че при убийството на Литвиненко Лондон чакал напразно съдействие от Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com