Британският съвет затваря офисите си по света на фона на финансова криза

2090
Британският съвет затваря офисите си по света на фона на финансова криза
Снимка: iStock

Британският съвет, основната културна и дипломатическа институция на Обединеното кралство в чужбина, е изправен пред значително съкращаване на работни места и затваряне на офиси, след като приходите от преподаването на английски език и изпитите са спаднали по време на пандемията.

Според хора, запознати с плановете, Британският съвет - един от най-важните инструменти в британския арсенал от мека сила - ще намали европейското си присъствие не само с цялостно затваряне на белгийския си офис, но и със съкращаване на персонала на място в Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Малта, Черна гора, Северна Македония, Словакия, Словения и Швейцария. Вместо това за тези места ще има само онлайн програми, съобщава „Политико“.

Съюзниците по сигурността на Великобритания в т.нар. Инициатива за обмен на разузнавателна информация „Пет очи“ - Австралия, Канада, Нова Зеландия и САЩ - също не са пощадени от затварянето, въпреки решимостта на правителството да работи в тясно сътрудничество с тези страни след Брекзит. Очаква се също затваряне на офисите в Афганистан, Чили, Намибия, Сиера Леоне, Южен Судан и Уругвай.

В пика на пандемията миналата година организацията вече беше принудена да закрие 44 от своите 47 школи по английски език и 195 от 223 тестови центъра по света.

Уенди Чембърлейн, депутат от либералдемократите в Шотландия, призова британското правителство да увеличи финансирането за Британския съвет, за да предотврати по-нататъшни щети върху отношенията на Великобритания с останалата част от Европа. Правителството трябва да представи плановете си за разходи за следващите години на 27 октомври.

София Гастън, директор на мозъчния тръст на Британската група по външна политика, заяви, че Британският съвет играе решаваща роля в разпространението на британските ценности и укрепването на интересите на страната в момент на нарастващ авторитаризъм и фундаментализъм другаде.

Британският съвет се финансира чрез безвъзмездна помощ от правителството, чуждестранна помощ за развитие и търговски приходи.

Великобритания получава огромни икономически печалби от чуждестранните си студенти

Чуждестранните студенти в Обединеното кралство генерират огромни икономически печалби за страната, според ново проучване, публикувано в...

Първоначалният отговор на правителството на финансовата криза на институцията беше спешна безвъзмездна финансова помощ в размер на 26 милиона паунда в допълнение към годишната субсидия на Британския съвет от 161 милиона паунда за покриване на недостига на финансиране. Но това беше компенсирано малко след това с 18 милиона паунда, намалени до размера на държавната помощ, която получава.

Говорител на Британския съвет заяви миналата година, че „COVID-19 е оказал значително влияние върху нашите финанси. Благодарни сме за краткосрочното финансиране от правителството на Обединеното кралство и водим конструктивни разговори с правителството за установяване на дългосрочно решение."

Британският съвет е получил и два търговски заема от Службата за външни работи, общност и развитие на обща стойност 245 милиона британски лири, с неразкрити лихвени проценти и условия за изплащане.

Правителството прогнозира, че доходите на Британския съвет от търговските операции няма да се възстановят поне до 2023 г. Към юли приходите от преподаване се върнаха едва до около 50% от нивата преди пандемията. Този месец Британският съвет започна консултация за намаляване на заплатите си с 15-20 процента, което ще засегне служителите както във Великобритания, така и в чужбина.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа