Броят на загиналите в Санкт Петербург се увеличи, бомбата е взривена от камикадзе

2264
Броят на загиналите в Санкт Петербург се увеличи, бомбата е взривена от камикадзе
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на загиналите при вчерашния атентат в метрото в Санкт Петербург е 11 души. Ранените, които са хоспитализирани, са 45, съобщиха официално руските власти.

Четирима от пострадалите при взрива в метрото в Санкт Петербург се намират в изключително тежко състояние, уточни министърът на здравеопазването на Русия Вероника Скворцова. Тя обясни, че при тези пациенти, в резултат на поражения от шрапнелите от взривното устройство, има множество метални частици и при всички тях се наблюдава баротравма. Баротравмата представлява увреждане, причинено от рязкото увеличаване на налягането на въздуха.

Машинистът от петербургското метро вероятно предотвратил по-голяма трагедия

Руският следствен комитет разглежда взрива в метрото на Санкт Петербург като терористичен акт, но не се изключват и други версии. Това...

Тежко ранените пациенти са оперирани, а тази сутрин ще има още един лекарски консилиум за състоянието им и съответното лечение, обясни Скворцова. Самоличността на две жени от приетите в болница „ Джанелидзе“ пострадали все още не е установена, каза тя, предаде БГНЕС.

Станаха ясни и първите официални подробности за взривеното устройство. То е било сходно на това, което беше обезвредено на станция "Площад Восстания". Припомняме, че там беше обезвредена бомба, маскирана като пожарогасител.

Задействаното самоделно взривно устройство е с мощност 200-300 г тротилов еквивалент. Бомбата е била замислена да нанесе колкото се може повече поражения – била е пълна с гайки и пирони. Източникът на информацията не уточнява дали самоделната бомба е била скрита в пожарогасител, както обезвредената на "Площад восстания". „Това ще бъде установено в хода на разследването, тъй като от взривената има само отломки, но типът е подобен“, каза той.

Според него, по предварителни данни, взривното устройство е било задействано от терорист камикадзе. Съдейки по характера на телесните увреждания, е действал терорист самоубиец. Взривното устройство е било прикрепено към тялото му или го е държал в ръце, но на нивото на корема. За това свидетелства факта, че при всички, които са се намирали наблизо, нараняванията са именно в областта на корема“, обясни източникът.

Русия обяви взрива в Петербург за терористичен акт, жертвите вече са 10

Руската Главна прокуратура официално обяви, че взривът в Станкт Петербург са терористичен акт. Това потвърди Александър Куренин, съобща...

На мястото на взрива са открити останки от загиналите, а не само от предполагаемия терорист. „Самоличността му по предварителни данни е установена. Той действително е родом от Средна Азия и е имал връзки със сирийски бунтовници“, казаха правоохранителните органи. Според първоначалните заключения, атентаторът-камикадзе е стоял недалеч от вратите, по-близо до средата на вагона. „В центъра на вагона е открита останка от ръката му с жици, които са изпратени за експертиза“, каза източникът от разследването.

По думите му сега се установяват възможни съучастници на изпълнителя на атентата, както и неговите организатори. Следствието проверява дали има връзка между експлозията и двама средноазиатци – мъж и момиче. Според предварителните данни те са на възраст около 20 години. Описанията им ще бъдат разпратени в полицейските управления.

Междувременно в Санкт Петербург затвориха метростанция „Чернишевская“ заради безстопанствен предмет на перона. В Санкт Петербург са изпратени специалисти от ФСБ, министерството на вътрешните работи и министерството на извънредните ситуации за оказване на помощ при разследването на атентата в метрото и ликвидиране на последствията от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия заплаши с удари британски военни обекти и техника във и извън Украйна

"Моторната лодка "Мангуста" е на дъното": Украйна потвърди потапянето на руския катер (ВИДЕО)

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

ЕС прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа