България е пета по поскъпване на горивата в Евросъюза

1911
България е пета по поскъпване на горивата в Евросъюза
Снимка: iStock/Guliver

България е в топ 5 на държавите от ЕС с най-силен растеж на цените на горивата през септември. Това сочат данните на Евростат, предава 24 часа.

През деветия месец от годината е регистрирано и най-силното поскъпване за целия ЕС. У нас на годишна база ръстът е 28,2%, а за съюза - 22,9. На първо място в ЕС по ръст на цените на горивата през септември 2021 г. е Люксембург с 30,7%, следван от Румъния с 29,3%. Трета е Словения с 28,7%, а четвърта - Полша с 28,5%.

Три фактора ще държат цената на горивата високи дългосрочно

Цените на суровия петрол тръгнаха нагоре през последните седмици. И, докато временни фактори оказват краткосрочно влияние на котировкит...

Същевременно в Малта за трети пореден месец няма промени в цените на горивата. В Ирландия поскъпването е с 15%, в Италия – със 17,5%, в Финландия – със 17,8%. В България цените отчитат силни месечни ръстове от април след 13 поредни месеца на спад заради пандемията, послабото търсене заради ограниченията пред пътуванията и срива на петрола на световните пазари.

Най-голямото намаление е достигнато през май 2020 г. - 22,3% на годишна база. Въпреки това цените на горивата у нас остават едни от най-ниските. 2,39 лв. струва средно литър от масовия бензин А-95. Най-високите цени на бензина в ЕС са във Финландия, където литър се търгува за 3,53 лв. Дизелът е най-скъп в ЕС е в Нидерландия, където цената му е 3,22 лв, В България се търгува за 2,41 лв. за литър. Всъщност цените на горивата сега отбелязват втори исторически пик след рекорда, който стигнаха през 2012 г., когато петролът рязко се вдигна.

В някои европейски държави дори има нови исторически стойности. В Германия например дизелът никога не е бил по-скъп от сегашните 1,55 евро за литър. При бензина поскъпването е до 1,67 евро, а най-високата стойност е била достигната през август 2012 – 1,70 евро за литър. В България тогава литър от масовия бензин струваше 2,60-2,64 лева, а дизелът стигна и до 2,70 лв. Което означава, че все още сме сравнително далеч от нови ценови рекорди.

На този фон от Агенция “Митници” се похвалиха с 4,7 млрд. лева приходи от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби за периода май - септември 2021 г. Това са най-високите отчетени постъпления от 2016 г. до момента за съпоставимите периоди май - септември. Най-голям дял от събраните средства идват от акцизи, тъй като само от тях постъпленията са над 2,6 млрд. лв. Същата тенденция се наблюдава и при приходите от ДДС при внос, които също отбелязват връх. Постъпленията са се увеличили с 56,7%, или 720,5 млн. лева над събраните през същия период на 2020 г. Спрямо 2019 година увеличението е 12,4% или 219,2 млн. лева повече. При приходите от мита абсолютен рекорд на месечна база е отчетен през август 2021 г., когато са събрани 28,8 млн. лева за стоки от трети страни. Сумата е с 6,3 млн. лева повече от събраните през март 2017 г. 22,5 млн. лева, което до този момент е бил най-високият приход на месечна база за последните 6 години.

Как европейските страни се стремят да смекчат покачването на цените на тока

Замразяване на цените, намаляване на данъците, на плащания или кредити за енергия, целева помощ - европейските нации прилагат различни ...

През тази година от митниците имали високи резултати и по отношение на противодействието на престъпленията и нарушенията. По техни данни спрямо деветмесечието на 2020 г. през тази година са задържани 11,2 пъти повече наркотици, включително канабис и прекурсори. Що се отнася до заловената недекларирана валута, от началото на 2021 г. до края на септември общият брой на случаите е 56, а установените средства са с равностойност на 14 644 014 лева. Тази сума надвишава общо отчетената през предходните три години необявена валута. А само за юни 2021 г. откритата необявена валута за над 4,9 млн. лева надвишава установените пари за всяка една година за периода 2016-2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа