Българите в Тараклия искат да влязат в състава на Гагаузия, ако не им се предостави специален статут

18138
Българите в Тараклия искат да влязат в състава на Гагаузия, ако не им се предостави специален статут

Етническите българи в Молдова от района Тараклия искат да влязат в състава на Гагаузия, ако парламентът в Кишинев не им предостави специален статут, пишат румънски вестници, предаде БТА.

Кметът на Тараклия Сергей Филипов заявил, че одобрената от парламента на Молдова стратегия за децентрализация предвижда Тараклия да бъде присъединена към района Кахул, а това ще направи етническите българи малцинство там.

ЕС въвежда безвизов режим за Молдова от 28 Април

ЕС въвежда безвизов режим за Молдова от 28 Април. Това съобщи европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от...

"Проблемът е, че сега в Тараклия българите представляват 72 процента от населението, а ако влезем в състава на район Кахул, ще бъдем само 6 на сто", заявил Филипов, цитиран от "Журнал де Кишинеу".

Кметът на Тараклия казал, че в района би могъл да се организира референдум, подобен на този в Гагаузия. По думите му, ако парламентът в Кишинев не предостави на района Тараклия специален статут, те ще поискат присъединяване към Гагаузия.

"Не можем да поискаме независимост, защото това е невъзможно. С присъединяване към Гагаузия, ще се ползваме от специален статут. Тоест, ако Република Молдова се обедини с Румъния, Тараклия и Гагаузия ще имат право да излязат от състава на Република Молдова", заявил кметът на Тараклия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com