Български евродепутат: Гледаме ТПТИ, но само за определени тематики

6194
Български евродепутат: Гледаме ТПТИ, но само за определени тематики
Снимка: Getty Images/Guliver

Разбира се имаме достъп до тази проблематика, що се отнася до работата ни в отделните комисии. Това отговори евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на въпрос на БГНЕС имат ли българските евродепутати достъп до текстовете на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

"Ние го разглеждахме в правна комисия. За голяма част от приетите промени ЕНП не беше съгласна и гласува против. Но все пак няма как да сме запознати с цялостното споразумение и всички документи, които се обсъждат във всички комисии. Да не говорим, че част от тях стават ясни, когато влязат за обсъждане и гласуване", обясни Радев.

Думите на евродепутата съвпадат със скандалното признание на Марина Албиол от испанската партия "Обединените леви". Преди месец и половина тя посочи, че целият обем от документи по ТПТИ е видян само от седем евродепутати и само за два часа.

Радев отбеляза още, че клаузата за уреждане на споровете между инвеститор и държава е била отхвърлена от правната комисия. Според клаузата при накърняване на интересите на инвеститорите могат да заведат дело срещу държава в специален арбитражен съд. "Тази клауза е спорна. В правната комисия тя беше отхвърлена. Така че ние ясно сме си казали мнението по тази тема", каза Радев.

ТПТИ повдигна въпроса "Ще се справи ли малкият и среден бизнес в България с конкуренцията, която заплашва да залее пазара ни". "Когато се говори за приемане на това споразумение, се защитават абсолютно всички производители - не само българите. Това се отнася и за французи, и германци, и българи. Стремим се да приемем такива норми, които да не поставят в неравнопоставено положение европейския производител. Напротив да се защитят правата му и да му дадат достъп до по-големи пазари. Това е целта на това споразумение. Не само да увеличим възможността за въвеждане на нови технологии, но и да имат европейските производители нови пазари и гаранции, че ще бъдат защитени интересите им в тези нови държави", заяви Радев.

Планът "Юнкер"

Той коментира и плана Юнкер за стимулиране на инвестициите в евросъюза и участието на България в него. "България може да се възползва от плана Юнкер. През последната седмица излезе много погрешна информация, че едва ли не само един български проект е одобрен. Тепърва ще се приема нормативната база за разпределението на средствата по този план. Тепърва ще са ясни критериите и оттам нататък и българският бизнес и България като цяло ще може да се насочи към конкретни проекти. България може да ползва тези средства, но този процес в момента върви", подчерта евродепутатът.

Според него още е много рано да говорим в какви проекти точно и конкретно може да участва в България. "Нека първо да е ясен режимът, по който ще се отпускат средствата и оттам нататък България и българският пазар ще може да се насочат към конкретни проекти, които да искат да бъдат финансирани по този план", уточни той.

Радев не изключи възможността за създаване на трансевропейски проекти и отново повтори, че първо трябва да е ясна нормативната рамка, а след това да изграждаме приоритетите си. "А това що се отнася и зависи от нас при обсъждането на тази рамка, ние ще направим всичко възможно българският бизнес и държава да се възползват максимално от плана Юнкер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа