Централната банка: Италия е изправена пред огромно предизвикателство

1338
Централната банка: Италия е изправена пред огромно предизвикателство
Снимка: iStock

Италия е изправена пред „огромно” предизвикателство в опита си да оправи болнавата си отдавна икономика с помощта на фондове за възстановяване след пандемия в ЕС, предупреди в понеделник гуверньорът на централната банка Игнацио Виско.

Третата по големина икономика в еврозоната трябва да получи огромна сума от заеми и безвъзмездни средства на стойност 191,5 милиарда евро за периода 2021-2026 г., а нейното правителство обеща редица реформи, за да ги използва добре, предаде АФП.

Националният план за възстановяване, финансиран от ЕС, "трябва да бъде част от колективни усилия, насочени към преодоляване на структурните слабости на Италия и специфичните фактори на анемичния икономически растеж през последните две десетилетия", каза Виско. "Възможностите, които Италия ще може да предложи на бъдещите поколения, зависят от успеха на реформите и мерките от Националния план за възстановяване и устойчивост", подчерта гуверньорът.

Виско, изнасяйки годишната си реч за състоянието на икономиката, също предупреди, че Италия не може да си позволи да поддържа мерките за икономическа подкрепа, въведени, за да смекчи въздействието на настоящата рецесия.

"Бъдещето, изградено върху публични субсидии и стимули, е немислимо", каза той, отбелязвайки, че публичният дълг, който възлиза на около 160 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), е достигнал най-високото ниво от края на Първата световна война.

"Мерките за подкрепа на домакинствата и фирмите обаче трябва да бъдат оттеглени постепенно и само когато икономическата ситуация е достатъчно консолидирана и несигурността значително намалена", каза банкерът.

Италия отдавна изостава в растежа на ЕС.

Италия облекчава мерките срещу коронавируса, постепенно премахва и вечерния час

Италия облекчава вътрешните мерки срещу коронавируса, като включително постепенно ще бъде премахнат вечерния час. Това съобщават от вън...

Като първата държава в Европа, засегната от пандемията на коронавируса, брутният вътрешен продукт спадна миналата година с почти 9 процента, предизвиквайки най-лошия спад в нейната следвоенна ера.

Виско заяви, че докато страната продължава да напредва с ваксинациите и възобновяването на икономиката, той очаква ускорено възстановяване, като БВП се увеличи с повече от четири процента през 2021 година. Очакванията му до голяма степен съответстват на правителствените прогнози за годишен ръст на БВП от 4,5% тази година и 4,8% през 2022 г., въпреки че премиерът Марио Драги заяви по-рано този месец, че те могат да бъдат преразгледани нагоре.

След месеци на заключване, забавяне на ваксинациите и постоянно голям брой смъртни случаи от коронавируса, нещата започнаха да се движат нагоре в Италия, точно на настъпването на летния сезон.

В неделя страната регистрира 44 смъртни случая от COVID-19, най-ниската дневна статистика от повече от седем месеца, докато правителството заяви, че 20% от населението е напълно ваксинирано.

Междувременно в понеделник бе премахнат комендантският час за коронавирус в три региона с ниски нива на инфекция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа