Чуждестранна медия за българските затвори: Тук е пълно с насилие

2719
Чуждестранна медия за българските затвори: Тук е пълно с насилие
Снимка: iStock

"Насладете се на посещението си" - с тези думи посреща репортерите на Швейцарската радио- и телевизионна компания SRF затворник от САЩ, който от три години е зад решетките в България. Неговият престой там обаче няма нищо общо с наслада. Медията описва Централния затвор като дълъг коридор с безброй врати, под, покрит с линолеум в отблъскващ цвят, напукани стени, пропити от мухъл. В затвора има 500 мъже, осъдени за тежки престъпления, информира SRF.

Подобрените условия в затворите се дължат на Страсбург

"Този затвор отнема на обитателите не само свободата, но и достойнството", гласеше една присъда на Европейския съд за човешките права в Страсбург. Там се говореше и за това, че надзирателите бият затворниците с палки, сградите са пълни с вредни насекоми, килиите – претъпкани, а вместо тоалетни се използват кофи. Затворникът от САЩ обаче отбелязва, че новият директор на затвора полага усилия да подобри положението и това вече е факт: в килиите има по не повече от четирима души, всички разполагат и с малки бани в килиите, изградени от самите затворници поради липсата на средства. Вече няма и насилие от страна на надзирателите, казва директорът Васил Кордов пред SRF.

Още: Близък до криптокралицата Ружа Игнатова е осъден на 20 години затвор

Швейцарските журналисти са разговаряли и със Светломир Нешков – този затворник е допринесъл най-много за подобряването на условията. Той е зад решетките от 2002 година за опит за убийство. Нешков е вносителят на жалбата срещу България пред Европейския съд за човешките права. Днес условията за затворниците определено са по-добри, казва той. „Преди тук имаше много насилие. Сега на практика го няма.“

Оптимистичната част в репортажа на SRF продължава със среща със заместник-министъра на правосъдието Емил Дечев, според когото напредъкът на България в сферата на затворите е огромен: по-добри условия и по-малко затворници. Неохотно признава, че това се дължи най-вече на натиск от чужбина. В България мнозина смятали, че лошите условия трябва да са част от наказанието.

България строи нов затвор с пари от Норвегия

Благодарение на пари от Норвегия в България се строи нов затвор – за първи път от 100 години насам, се казва още в репортажа на швейцарската телевизия. По информация на българските медии новият затвор край Самораново ще струва над 35 милиона лева. Проектът включва комплекс от сгради с контролно-пропускателни пунктове и ограда. На мястото ще има и образователен център с хотелска част, работилници, параклис, училище, зала и библиотека. "Медиапул" пише, че идеята е новият комплекс да е от типа на т.нар. "пилотни затвори" - т.е. в сградите да няма решетки и движението вътре да е свободно. В новото здание ще има 200 стаи за общо 400 души.

Още: Средновековните египтяни искали да станат роби

SRF привежда и данниза броя на затворниците на 100 000 души в европейските страни, от които става ясно, че средната величина е 117. За България този показател е 93, в Германия – 67 на 100 000 души, а на двата полюса са Турция с 335 и Исландия с 39. Прави особено впечатление, че от 2005 година насам броят на затворниците в България е намалял с близо една трета, отбелязва швейцарската медия.

"Хората, живеещи край новия затвор, завиждат на условията, в които ще се живее там. Те казват, че в новия затвор престъпниците ще живеят по-добре от обикновените българи", споделя пред SRF заместник-министърът на правосъдието Дечев.

Защо намаляват затворниците в България

Неговото мнение е, че "корените на насилието в затворите са от комунистическите времена". Пак от онези времена, според него, са и причините за това, че затворите в Източна Европа са по-пълни от тези на Запад - където повече се залага на по-откритите форми на наказание като например електронни белезници и други санкции без затвор.

Още: Съдят генерал за убийството на 6400 души

Все пак затворниците и в България напоследък са по-малко, отколкото преди няколко години, информира SRF. И дава обяснение: много българи напускат страната, населението се топи.

 

Източник: Дойче веле

Тръмп влезе в затвора: Историческа снимка запечата момента (ВИДЕО и СНИМКИ)

Кошмар: Осъдиха Алексей Навални на още 19 години затвор

Ще реставрират сукнената фабрика в Сливен, превърната в затвор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим? Расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа