Дело срещу нидерландското правителство заради загуби от санкциите срещу Русия

10117
Дело срещу нидерландското правителство заради загуби от санкциите срещу Русия
Снимка: iStock

Най-големият корабостроител в Нидерландия заведе дело срещу правителството на страната за загуби, понесени от антируските санкции. Това е рядък случай, когато европейска компания се обърна към съда с оплаквания за последиците от военните действия в Украйна.

Damen Shipyards Group NV търси обезщетение за щетите, причинени на компанията, каза нейният говорител Рик ван де Уег пред Bloomberg. Подробности по случая все още не се съобщават.

„Преди налагането на санкциите Damen подписа договори с руски купувачи, а след започването на военните действия в Украйна нидерландското правителство съобщи, че националната бизнес общност няма право да спазва сключените договори“. В същото време правителството не предложи никакво обезщетение за понесените щети. Още: Вучич отказва санкции за Русия въпреки натиска на Запада

Според съдебен представител Damen, чийто щаб се намира в Горинхем, Нидерландия, е завел дело в съда в Ротердам на 10 май. Делото все още не е започнало, но е планирано за следващата година.

Нидерландското външно министерство, което отговаря за прилагането на санкциите в страната, отказва коментар. Като член на Европейския съюз Нидерландия е длъжна да спазва всички ограничения, наложени от блока.

Съдебен спор

Съдебният иск ще даде нов обрат в съдебните битки за санкциите, като се фокусира върху загубите на предприятия, обслужващи пазара, смятан някога за един от най-обещаващите в развиващия се свят.

Яхтената индустрия беше в центъра на вниманието малко след началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г., когато Съединените щати и техните съюзници се опитаха да накажат руските магнати за близостта им с президента Владимир Путин, замразявайки активите им. Още: Великобритания със санкции, режещи достъпа на Путин до ново военно оборудване

Според правителството в момента Нидерландия държи 23 луксозни кораба и няколко частни самолета под наблюдение поради санкции срещу Русия и Беларус.

Damen Shipyards е семеен бизнес, основан през 1927 г. Компанията предлага широка гама от плавателни съдове, от военни кораби до драги, пише Bloomberg.

Компанията също така продава луксозни яхти на супербогаташи, включително видни руски бизнесмени. Сред тях беше бившият милиардер Олег Тинков, на когото Обединеното кралство отмени санкциите, след като той в изявление осъди руската инвазия. Според вестник The Guardian в началото на конфликта Damen е ремонтирал яхта, свързана с руския олигарх Роман Абрамович. Още: 26 млн. долара на компании, заподозрени за внос на диаманти от Русия, замрази САЩ

Компанията не коментира въпроси, свързани с клиентите.

Фирмено покритие

Преди избухването на военните действия Damen имаше инженерен клон в Русия, който обслужваше корабостроителни проекти чрез сервизни центрове в Новоросийск и Санкт Петербург. Няколко дни преди Путин да изпрати войски в Украйна, Damen достави багер на Русия за работа в Арктическия регион.

Конфликтът е имал "значително въздействие" върху нейните операции, според изявление на компанията от миналата година. В рамките на една седмица след избухването на военните действия Damen спря доставката на кораби и подписването на нови договори с руски и беларуски клиенти.

Компанията също така обеща да "работи усърдно за намиране на решения за кораби, които вече са в процес на изграждане чрез съответния правен процес".

Степента на сегашното присъствие на Damen в Русия не е ясна. От дружеството не отговориха на въпроси относно текущата си дейност. Още: Радев опитва да спре връщането на "Росенец" на държавата

След началото на инвазията Damen прекратява дейността си и в Херсон и Николаев, но един от служителите й загива в резултат на боевете. Според изявлението на компанията стотици украински служители и техните роднини са били евакуирани на безопасно място в чужбина.

Въпреки твърденията на Damen за загуби, причинени от санкциите, компанията показа добри резултати миналата година, макар че построи по-малко кораби поради наказателните мерки срещу Русия.

През 2022 г. обемът на производството достигна 2,5 милиарда евро. Година по-рано портфейлът с поръчки достигна рекордните 8,8 млрд. евро.

Автор: Дидерик Баазил

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа