Джулиан: "Победа"; Лондон: Не бързай!

13896
Джулиан: "Победа"; Лондон: Не бързай!

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж заяви, че решението на Еквадор да му предостави политическо убежище е "значителна победа".

По-рано днес еквадорският външен министър Рикардо Патиньо обяви, че страната му е решила да предостави политическо убежище на основателя на Уикилийкс, срещу когото са повдигнати обвинения в изнасилване и сексуално посегателство.

Кито "реши да предостави дипломатическо убежище на (австралийския) гражданин Джулиан Асандж", тъй като счита, че той "няма да има право на справедлив процес" в случай на екстрадиране в САЩ, съобщи министърът на пресконференция във външното министерство.

Според Патиньо Еквадор е счел, че ако Асандж "бъде изпратен в предварителен арест в Швеция, ще се случат верига от събития, които няма да предотвратят екстрадирането му" в трета страна като САЩ.

В същото време Великобритания отчете, че решението на Еквадор да предостави политическо убежище на основателя на сайта Уикилийкс не променя задължението на Великобритания да го екстрадира в Швеция.

Коментирайки "разочароващото" решение, говорителка на Форин офис заяви: "Въз основа на законите ни, след като г-н Асандж изчерпа всички възможности за обжалване, британските власти са задължени да го екстрадират в Швеция. Ние трябва да изпълним това задължение. Решението на еквадорското правителство този следобед не променя този факт", заяви говорителката.

"Ние оставаме ангажирани към договорено решение, което ни позволява да изпълним задълженията ни въз основа на закона за екстрадицията", допълни говорителката.

Междувременно Швеция отхвърли "категорично всички обвинения", че правосъдието на страната не гарантира правата на защита, заяви шведският външен министър Карл Билд. "Нашата солидна юридическа и конституционна система гарантира правата на всички. Ние отхвърляме категорично всяко обвинение в противното", заяви Билд на страницата си в Туитър.

Швеция иска от Великобритания екстрадирането на австралиеца, който от два месеца се укрива в еквадорското посолство в Лондон, за да отговаря за изнасилване и сексуално посегателство.

Еквадор даде убежище на Асандж

Еквадор реши да предостави политическо убежище на Джулиан Асандж, предаде Франс прес. "Еквадорското правителство, вярно на традициите...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа