Доклад: Половината севернокорейски ракети, изстреляни по Украйна, са се взривили във въздуха

84346
Доклад: Половината севернокорейски ракети, изстреляни по Украйна, са се взривили във въздуха
Снимка: Getty Images/Guliver

Украински прокурори съобщиха, че са изследвали отломки от 21 от около общо 50 севернокорейски балистични ракети, изстреляни от Русия от края на декември до края на февруари. Целта им е да оценят заплахата от сътрудничеството на Москва с Пхенян.

В неоповестяваните досега подробности за течащото разследване на ракетите, офисът на главния прокурор на Украйна Андрий Костин също каза на Ройтерс, че процентът на отказ на севернокорейското оръжие изглежда е висок. „Около половината от севернокорейските ракети са загубили програмираните си траектории и са експлодирали във въздуха; в такива случаи отломките не са били извадени“, се казва в писмен отговор на въпросите на Ройтерс от офиса на Костин.

Севернокорейските ракети представляват малка част от ударите на Русия във войната й срещу Украйна, но предполагаемото им използване предизвика тревога от Сеул до Вашингтон, тъй като може да възвести края на почти две десетилетия консенсус между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН относно възпирането на Пхенян да разшири своите ядрени програми и програми за балистични ракети.

Още: Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

В допълнение към предоставянето на възможност на Северна Корея да тества ракети, Русия предприе стъпки, които ще затруднят наблюдението на ООН върху санкциите, наложени на Пхенян през 2006 г.

Опасна тенденция

Миналия месец Москва наложи вето на годишното подновяване на наблюдателите на санкциите на ООН - известни като група от експерти - които в продължение на 15 години наблюдават прилагането на санкциите на ООН срещу Корейската народнодемократична република (КНДР). Китай, който е един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност заедно с Русия, Съединените щати, Великобритания и Франция, се въздържа при гласуването.

Дни преди изтичането на мандата си, групата представи доклад, потвърждаващ за първи път, че в нарушение на санкциите на ООН, произведена от Северна Корея балистична ракета, известна като Hwasong-11, е ударила украинския град Харков. Това, както и ветото на Москва, подчертават как Русия и Северна Корея са засилили двустранните си отношения отвъд предимно транзакционни, бартерни споразумения, каза Едуард Хауъл, експерт по Северна Корея в Оксфордския университет.

Още: Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

„Има трайно наследство, което се оформя сега, което е фактът, че Северна Корея, като е уверена в подкрепата на Русия, наистина е в състояние да подкопае ключови международни институции като Съвета за сигурност на ООН“, каза той.

Руското президентство препрати въпроси за севернокорейските ракети към руското министерство на отбраната, което не отговори на изпратените по имейл въпроси от Ройтерс. Мисията на Северна Корея към ООН в Женева също не отговори. Въпреки неуспеха в ООН, Костин каза, че неговата служба ще продължи разследването.

Половината ракети са се взривили във въздуха

Прокуратурата каза, че когато отломките не могат да бъдат събрани на местата на удара, ракетите Hwasong-11, които също се наричат ​​KN-23 на Запад, са идентифицирани чрез разглеждане на техните траектории на полета, скорост и места за изстрелване. Последното регистрирано използване на KN-23 е на 27 февруари, каза прокуратурата, добавяйки, че общият брой изстрелвания, които е идентифицирала, се съчетава с разузнавателни данни, показващи, че Северна Корея е доставила около 50 балистични ракети на Русия.

Още: Северна Корея тества две мощни ракети

Според Съединените щати Русия е получила балистични ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, след като лидерът на страната Ким Чен Ун се срещна с руския президент Владимир Путин за рядка среща на върха миналия септември. 21-те случая, в които са събрани отломки, включват три, които са били изстреляни по украинската столица Киев и околния регион, съобщиха от офиса на Костин. С останалите са нанесени удари по районите на Харков, Полтава, Донецк и Кировоград.

Атаките, които започнаха на 30 декември 2023 г., убиха 24 души, раниха 115 и повредиха редица жилищни сгради и промишлени съоръжения, се казва в съобщението. Около 50-те ракети са изстреляни от множество обекти, включително в западните региони на Русия Белгород, Воронеж и Курск, се добавя в него.

Още: Ще даде ли Канада 83 000 изведени от употреба ракети на Украйна? (ВИДЕО)

В изявлението на Украйна не се казва дали някоя от ракетите е била свалена от противовъздушната отбрана. Балистичните ракети обикновено са трудни за прихващане поради тяхната траектория и скорост. Според кабинета на Костин украинските власти все още разследват дали Пхенян е изпратил инструктори, които да наблюдават изстрелванията на балистични ракети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Словаците сега се страхуват от полицейска държава: Говори бивш политик и анализатор

Макрон да дойде, за да отърве Кавказ от „съветското иго": Грузинският президент

Туристически кораб и лодка в сблъсък по река Дунав - има жертви и изчезнали

В окупираните територии руснаците правят по-страшни неща, отколкото са правели нацистите: Украински партизанин (ВИДЕО)

Сателитни снимки: Какви са щетите по най-голямото руско пристанище след мощна украинска атака?

Украйна може да е поразила руски военни самолети, рафинерия е извън строя: Украински данни

Още един кораб от Руския черноморски флот е в историята (СНИМКА)

Животът на Роберт Фицо вече не е застрашен

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Гърчи се на пода, а после умира: Филм за Путин с изкуствен интелект хит в Кан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа