Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

5213
Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки
Снимка: iStock

Китай е предоставил място за акостиране на руски товарен кораб, който е обект на американски санкции и е замесен в доставката на севернокорейски оръжия за Русия. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на сателитни снимки, направени от Planet Labs.

Корабът "Ангара" закотвен в Джъдзян

Британският мозъчен тръст Кралски институт на обединените служби (RUSI) заяви, че руският кораб „Ангара“ от февруари е закотвен в китайска корабостроителница в източната провинция Джъдзян. Твърди се, че плавателният съд е транспортирал хиляди контейнери със севернокорейски боеприпаси до руски пристанища от август 2023 г. насетне.

Още: NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Присъствието на кораба в китайско пристанище подчертава предизвикателствата, пред които са изправени САЩ и техните съюзници, докато се опитват да прекъснат военната и икономическата подкрепа за Русия. Очаква се тази подкрепа да бъде на първо място в дневния ред тази седмица, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Пекин.

Какво показват сателитните снимки?

Сателитните снимки, които от RUSI са получили през последните месеци, показаха, че "Ангара" е акостирал в корабостроителницата Zhoushan Xinya в Джъдзян, която на своя уебсайт твърди, че е най-голямата частна компания за ремонт на кораби в Китай.

Корабът е идентифициран по уникалния транспондер на системата за автоматична идентификация (AIS), който е бил включен за кратко, вероятно от съображения за безопасност, докато е преминавал през натоварен участък от Корейския проток на път за Китай.

Още: Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

От RUSI съобщиха, че преди да пристигне в Китай на 9 февруари, очевидно за ремонт или поддръжка, "Ангара" е акостирал през януари в севернокорейски и руски пристанища с изключен транспондер. Малко след пристигането си в Китай той отново спира да предава.

Снимка: iStock

Най-малко 11 пътувания до Русия

Корабът, санкциониран от САЩ през май 2022 г., е извършил поне 11 курса за доставки между севернокорейското пристанище Раджин и руски пристанища от август 2023 г., твърди RUSI.

Джоузеф Бърн, който е научен сътрудник в института, заявява, че китайското правителство би трябвало да знае, че корабът е акостирал в негова корабостроителница. „Ако позволи на „Ангара“ да отплава от пристанището без инспекция и наскоро ремонтиран, това показва, че Китай вероятно няма да предприеме никакви действия срещу тези руски кораби“, казва Бърн.

Още: САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Вашингтон многократно е отправял молба към Китай да не подпомага военните действия на Москва след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което се случи само няколко седмици след като Русия и Китай обявиха „партньорство без граници“.

Пекин оказва дипломатическа и икономическа подкрепа на Москва от началото на руската инвазия. Търговията между двете страни рязко се е увеличила, а Москва заобикаля западните санкции с помощта на Пекин.

Още: В Германия арестуваха трима шпиони, работили за усилване на бойния флот на Китай

Севернокорейски ракети за Русия

По данни на Държавния департамент на САЩ - от септември 2023 г. насам Северна Корея е доставила на Москва повече от 10 000 контейнера с боеприпаси или материали, свързани с боеприпаси.

В същото време Вадим Скибицки, представител на Главното разузнавателно управление на Украйна, заяви, че Северна Корея е прехвърлила на Русия 1,5 млн. артилерийски боеприпаса.

Още: ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Призив от САЩ

Говорителят на Държавния департамент на САЩ заяви, че е запознат с „достоверни, открити източници“, според които „Ангара“ в момента е акостирал в китайско пристанище, и е повдигнал въпроса пред китайските власти. „Призоваваме всички държави членки да изпълнят задълженията си съгласно Резолюция 2397 на Съвета за сигурност на ООН“, заяви официалният представител.

Още: Военните разходи в света растат с главоломни темпове и достигнаха 2,5 трилиона долара

Той се позовава на резолюцията на ООН, която ограничава търговията със Северна Корея и изисква от държавите от ООН да дерегистрират всички кораби, участващи в незаконни дейности.

„Когато секретарят Блинкен се срещне с колегите си от Китайската народна република тази седмица, той ще обсъди редица проблеми, включително войната на Русия срещу Украйна и връзките между Русия и КНДР“, заяви говорителят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Захарова видя съдбоносна стъпка в посещението на Путин в Китай

Откриха телата на трима заложници, отвлечени от "Хамас"

Северна Корея пак изстреля тактическа балистична ракета

Безредици и бой в Киргизстан заради сбиване с чужденци (ВИДЕО)

Израелска атака по Западния бряг, има убит и ранени

САЩ евакуираха от Газа 17 американски лекари

Съдбата на прочула се заложничка на "Хамас": Намериха тялото на Шани Лук

Израел си е върнал телата на трима заложници от ивицата Газа

Смили му се сърцето: Ердоган помилва превратаджии

Израел пред съда на ООН: Никаква сила няма да ни попречи да се защитим от "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com