Ще даде ли Канада 83 000 изведени от употреба ракети на Украйна? (ВИДЕО)

5246
Ще даде ли Канада 83 000 изведени от употреба ракети на Украйна? (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/YouTube/LBTV

Разузнавач номер 1 на Украйна Кирило Буданов поиска от Канада да предаде на страната му десетки хиляди ракети, които трябва да бъдат разрушени във военна база в Саскачеван. В ексклузивно интервю за Global News генерал-лейтенант Кирило Буданов призова правителството да позволи на Украйна да получи изведените от въоръжение ракети CRV7, предаде Global News.

Това ще помогне на Украйна да отблъсне руските сили и ще спести на данъкоплатците разходите за унищожаването им, каза началникът на разузнаването. „Това ще бъде печеливша ситуация за всички“, каза той.

Още: Украйна под натиск. Боеприпасите свършват, а руснаците напредват по всички линии.

Повече от 83 000 ракети за наземна атака CRV7 се съхраняват в склада за боеприпаси на канадските сили Дъндърн. Докато Канада вече няма никаква полза от тях и е избрала частен изпълнител да ги разруши, Украйна твърди, че има спешна нужда от тях, тъй като доставките й на боеприпаси намаляват.

Генерал-лейтенант Буданов каза, че CRV7 ще бъдат използвани както в украински атакуващи хеликоптери, така и в наземни пускови установки за насочване срещу руски танкове и артилерия. Украйна обсъжда въпроса с Канада, но все още очаква решение, каза той.

Още: Германия срещу България и други страни: Давате старо оръжие на Украйна и вземате пари от ЕС, а ние?

Канадски служители казаха, че разглеждат искането, но предупредиха, че CRV7 са на десетилетия и може да са станали нестабилни, което да ги направи опасни за работа и транспорт. След спирането на военната помощ от САЩ, Украйна е в тежко положение и е готова да поема рисковете. Киев вече е свикнал да борави с по-стари боеприпаси като CRV7.

Две години след като руският президент Владимир Путин нареди катастрофалната си инвазия, Украйна отчаяно се опитва да попълни военния си арсенал, особено с муниции. Тъй като никоя от страните не държи превъзходство във въздуха, конфликтът до голяма степен се е превърнал в артилерийска битка и украинците търсят всякакви доставки, които могат да намерят. Те смятат, че около 8000 от канадските ракети са в безупречно състояние и че някои все още са снабдени с бойни глави.

Още: "Имат всичко": Украински войник посочи най-страшното руско оръжие

Канадски военен говорител призна, че 83 303 ракети - повечето от които са тръби с ракетни двигатели, но без бойни глави - чакат унищожаване от изпълнител. Освен опасенията дали те могат да бъдат безопасно транспортирани по въздуха, предоставянето им на Украйна би означавало прекъсване на договора с компанията за обезвреждане, която изгражда специално съоръжение за тази работа.

Още: Германия за първи път дава военни хеликоптери на Украйна, помощ и от Канада

Експерти, интервюирани от Global News, казаха, че ракетното гориво има ограничен живот и може да стане нестабилно след толкова много години. Но тъй като CRV7 използват твърдо гориво, те все пак може да са безопасни, при условие че са били съхранявани правилно и не са били изложени на влага или замърсяване.

Още: Украински войник оцеля 41 дни в затрупана къща, обкръжен от руснаци (ВИДЕО)

Въпросът възникна в Отава в петък, когато консерваторите казаха, че канадската армия буквално седи на склад от ракети. „Вместо да карат канадците да плащат милиони долари, за да ги извадят от употреба, консерваторите със здравия разум призовават правителството на Трюдо да даде тези оръжия на Украйна, която може да ги използва в защитата на своя суверенитет“, се казва в изявление на партията.

Още: Тодор Тагарев: Рисковете нарастват, има хипотеза Путин да победи и да продължи с агресивната си политика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа