Дори при руски ядрен удар - 90% от украинците искат бойните действия да продължат

5989
Дори при руски ядрен удар - 90% от украинците искат бойните действия да продължат
Снимка: Getty Images

Огромно мнозинство от украинците биха продължили да се борят с руската инвазия дори в случай на ядрен удар от страна на Кремъл и смятат Крим за незаменим. Това сочи представително проучване, поръчано от Мюнхенската конференция по сигурността за нейния годишен доклад, пише германското издание Tagesspiegel.

Изследването цели да се установи как самите украинци гледат на рисковете от ескалация, условията за прекратяване на огъня и дългосрочните гаранции за сигурност. Оказва се, че респондентите в Украйна са "изненадващо необезпокоени от заплахите на Москва, въпреки че хората там биха били първите жертви на руски ядрен удар".

Русия проведе тренировки за масиран ядрен удар (ВИДЕО)

Военният министър на Русия Сергей Шойгу докладва на руския президент Владимир Путин за успешно проведено обучение за нанасяне на масира...

"Използването на тактически ядрени оръжия от страна на Русия не е причина преобладаващото мнозинство да спре съпротивата. 89% от анкетираните заявяват, че ще продължат да се бият дори в случай на ядрена атака срещу украински град. Очевидно, те оценяват риска, свързан с отстъпването, значително по-високо от евентуална ядрена ескалация", пише Tagesspiegel.

ОЩЕ: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Въпросът за приемливите условия за прекратяване на огъня с Русия също води до ясни отговори. За огромното мнозинство възстановяването на суверенитета върху цялата украинска територия е предпоставка за спиране на военните действия и за начало на преговори.

За 85% от анкетираните оттеглянето на Русия до позициите отпреди 24 февруари 2022 г. не е приемлива основа за прекратяване на огъня.

75% от украинците смятат, че без западни гаранции за сигурност Украйна никога няма да бъде в безопасност от Русия. 72% изискват дългосрочни доставки на оръжие от Запада, а 2/3 са убедени, че Украйна никога няма да бъде в безопасност извън НАТО.

Представител на САЩ в НАТО: Ако Русия използва ядрено оръжие, това ще има катастрофални последици

В интервю за Тим Себастиан от предаването на ДВ "Конфликтна зона" постоянната представителка на САЩ в НАТО Джулиана Смит коментира воен...

Тези нагласи на украинците "ограничават менюто от устойчиви мирни решения", пишат изследователите от Мюнхенския форум за сигурност.

"От една страна, сплотеността на украинското население, обединено в решимостта си да защитава собствената си демокрация срещу автократичния ревизионизъм на Русия, е основна причина за невероятната устойчивост на Украйна. Ето защо изходът от войната вероятно ще зависи и от това дали тази решителност може да бъде запазена, когато собствените цели може да не бъдат постигнати", се добавя в анализа.

"От друга страна, пространството за маневриране на украинското правителство зависи и от общественото мнение". Ако Володимир Зеленски иска да остане президент и догодина, той е "далеч по-малко свободен" в определянето на целите си за преговори, отколкото автократът Путин.

"Всеки, който се отнася сериозно към мантрата, че нищо не трябва да се решава в зависимост от мисленето на украинците, би било добре да се вслушва внимателно и да взема предвид общественото мнение при вземането на политически решения", обобщава Tagesspiegel.

ОЩЕ: Полеви командир на ДНР: Русия не знае как и няма ресурс да бие Украйна на фронта (ВИДЕО)

Русия вече не я е грижа за намаляване на стратегическото ядрено оръжие

В нарушение на договора СТАРТ-3 (Договор за ограничаване на стратегическите нападателни ядрени оръжия) Русия не допусна американски инс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа