Дрон порази поредна руска рафинерия - този път на над 1000 км от Украйна (СНИМКА)

3735
Дрон порази поредна руска рафинерия - този път на над 1000 км от Украйна (СНИМКА)
Снимка: 112, "Телеграм"

За петролните рафинерии на Русия почивка няма. Тази сутрин, 2 април, обект на TANECO в град Нижнекамск е бил ударен с дрон. Нефтохимическият комплекс се намира в Татарстан - субект на Руската федерация, разположен източно от Москва. Става въпрос за рафинерия на 1300 км от фронтовата линия.

По данни на "Телеграм" канала "112" - дронът е поразил технологична инсталация. След това е избухнал пожар, но е бил потушен и няма пострадали, твърди каналът.

Според Baza обаче най-малко трима души са били ранени в резултат на нападението.

Ръководителят на Татарстан потвърди нападението с дрон срещу предприятието в Нижнекамск - то е едно от най-големите в Русия, дневно преработва 360 000 барела суров петрол, което означава, че е третото най-голямо в цялата Руска федерация. Интересно е да се отбележи, че разстоянието по права линия от украинската столица Киев до рафинерията е 1500 км - а Reuters изчислява, че от фронтовата линия разстоянието е 1300 км. Reuters казва и, че атаката е уцелила мощност, отговорна за половината от обема на работа на рафинерията - президентът на Татарстан Рустам Миникханов отрече. Според западната новинарска агенция обаче украинските атаки с дронове вече са спрели 14% от капацитета на руската преработка на суров петрол.

Тази сутрин дронове поразиха и общежития в икономическата зона "Алабуга" в Татарстан, където Иран и Русия съвместно произвеждат безпилотни машини "Шахед". Според местните власти атаката е извършена с украински дронове: Дрон удари зоната в Татарстан, където Русия и Иран правят дронове (ВИДЕО).

Главното разузнавателно управление на Украйна е нанесло "значителни щети" на една от най-големите руски рафинерии в Татарстан с удар на украински безпилотен самолет, съобщава "Ройтерс", цитирайки източник от украинското разузнаване.

Петролната рафинерия TANECO е една от най-големите и най-нови рафинерии в Русия. Производственият ѝ капацитет е около 360 000 барела на ден.

Украйна вече има дронове с обсег над 1000 км

Украйна разполага с произведени в страната бойни дронове, които могат да прелитат на разстояние над 1000 км, заяви министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров в интервю за Die Welt на 1 април. Киев активизира усилията си за увеличаване на вътрешното производство на безпилотни летателни апарати, които са важен инструмент на бойното поле, като целта е тази година да бъдат произведени 1 милион дрона.

Поредица от нападения през последните месеци бяха насочени към петролни рафинерии дълбоко в Русия. Множество от тях са загубили капацитет след атаките или са спрели работа, а Русия планира да намали износа на дизелово гориво от пристанищата си в Черно и Балтийско море през април до най-ниското ниво от пет месеца насам.

Още: Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

"Повечето от безпилотните самолети, които атакуваха руските петролни рафинерии, имат обхват от 700 до 1000 км, но вече има модели, които могат да летят на над 1000 км", каза Федоров. Това обяснява как може украински дрон да е стигнал чак до Татарстан.

Технологиите ще спечелят войната

През февруари Федоров призна, че Украйна разполага с безпилотни самолети с обсег до 1000, а също заяви, че в производството и усъвършенстването им участват до 10 компании. В интервюто от 1 април министърът каза също, че изходът от войната вероятно ще зависи от технологията на дроновете, но в момента не може да се каже дали Русия има предимство, или Украйна.

Федоров каза още, че прототипи на дронове с технология за изкуствен интелект могат да се появят на бойното поле до края на 2024 г.

През февруари президентът Володимир Зеленски подписа указ за създаване на нов клон на въоръжените сили на Украйна, специално посветен на безпилотните летателни апарати. Съобщаваше се, че Силите за безпилотни системи ще се фокусират специално върху подобряване на работата на Украйна с дронове, създаване на специални подразделения за дронове, засилване на обучението, систематизиране на използването им, увеличаване на производството и стимулиране на иновациите. През януари Зеленски заяви, че една от основните цели за 2024 г. е Украйна да изпревари Русия в производството на дронове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа