Държавниците на Каталуния подписаха декларация за независимост, чакат диалог

4425
Държавниците на Каталуния подписаха декларация за независимост, чакат диалог
Снимка: Getty Images/Guliver

След като вчера (10 октомври), премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон не стартира процедура за обявяване на независимост на испанската автономна провинция, макар да заяви, че каталунците желаят независима държава под формата на република, той все пак парафира декларация за независимост на Каталуния. Същото сториха каталунският вицепремиер Ориол Хункерас, както и председателят на каталунския парламент Карме Форкадел.

Мадрид: Пучдемон обяви независимостта на Каталуния

Испанските власти разглеждат изявлението на каталунския лидер Карлес Пучдемон в регионалния парламент като провъзгласяване на независим...

Документът също така бе подписан от депутати от партиите, подкрепящи независимостта - "Заедно За" и "Кандидатура за народно единство", които имат абсолютно мнозинство в каталунския парламент - 72 мандата, предаде БГНЕС.

Преди това, в реч в регионалния парламент, Пучдемон заяви, че резултатите от референдума на 1 октомври, дават правото да се обяви създаването на независима държава, но поиска от парламента да прекрати обявяването на независимост, за да започне диалог с Мадрид. Искането си Пучдемон обоснова с категоричната и единна позиция на международната общност.

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой свика извънредна среща на испанското правителство заради речта на Пучдемон. Тя трябва да се проведе днес, 11 октомври, в 10:00 часа българско време, съобщава The Spain Report.

Засега не е ясно какво ще предприеме Мадрид, но вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария заяви, че Испания няма да приеме никакви действия на база референдум, който е незаконен. "Нито господин Пучдемон, нито който и да било друг, може да достигне до заключения на базата на закон, който не съществува", заяви тя.

Пучдемон не посмя да декларира едностранна независимост, поиска диалог

Каталунците искат независима република. Предлагаме на каталунският парламент да започнем диалог в тази насока. Трябва да вървим стъпка ...

Остава отворен въпросът дали Рахой ще активира член 155 от испанската конституция, който позволява на Мадрид да поеме директно контрола върху управлението на която и да е провинция в Испания. Рахой обаче не може да действа едностранно - първо той ще трябва да се обърне към испанския сенат. Комисия трябва да подкрепи предложението на премиера, след което то да се гласува в сената. Един от испанските сенатори, който пожела анонимност заяви пред AFP, че процедурата ще отнеме около седмица. Освен това, при такъв развой на нещата, може би първо Рахой ще предупреди Пучдемон, за да му даде време да се откаже от поетия курс.

Според някои анализатори, Рахой може нарочно да се обърне към член 155, за да предизвика и предсрочни избори в Испания в опит да управлява с правителство на мнозинството, а не на малцинството, както е сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа