ЕК: Австралийският подход към миграцията не е пример за ЕС

1612
ЕК: Австралийският подход към миграцията не е пример за ЕС
Снимка: Gettyimages

Подходът, използван от Австралия към мигрантите, не е пример за Европейския съюз, заяви на пресконференция говорител на Европейската комисия.

Австралия не е пример за нас, европейската политика за убежището и миграцията е изцяло съобразена с международното право, което изключва отблъскването, и това няма да се промени, допълни говорителят. Имаме много ясно виждане кои решения в тази област могат да служат за пример и политиката на Австралия не е сред тях, допълни той.

По последни данни на ЕК досега едва 18 сирийци са върнати от Гърция в Турция по силата на споразумението между ЕС и Анкара в областта на миграцията.

Комисията отбеляза, че върнатите обратно сирийци не са подали молби за убежище в Гърция, предаде бтв.

В отговор на въпрос говорител на ЕК посочи, че няма информация за прекратяване на споразумението за реадмисия ЕС-Турция.

Либия не е съгласна да приема обратно мигрантите от Европа

Либия не е съгласна да приема в страната мигрантите, които през територията ѝ се опитват да достигнат до Европа. Това каза премиерът ...

„Процедурно всички изисквания за пълното прилагане на споразумението са налице. Трябва да видим пълното приложение на споразумението, за да бъде отчетен напредък в процеса за отпадане на визите за турските граждани”, допълни той.

Изказването става ден след като австрийският министър на външните работи Себастиан Курц предложи в страната да бъдат не допускани до границите на Европа по австралийски образец.

Според политиката на Канбера мигрантите, които се опитват да достигнат страната с лодка, биват или връщани в държавите, от където идват, или биват изпратени в концентрационни лагери в страни на Тихия океан – като Науру и Папуа-Нова Гвинея. Те са държани в концентрационните лагери за неопределено време, докато се обработват документите им. Системата на Австралия е силно критикувана от правозащитни организации. Има множество съобщения за изнасилвания и самоубийства сред задържаните.

Според министъра мигрантите следва да бъдат връщани обратно или интернирани на острови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа