ЕК ще настоява пред евролидерите Украйна да получи статут на кандидат за членство

1462
ЕК ще настоява пред евролидерите Украйна да получи статут на кандидат за членство
Снимка: Getty Images

Европейската комисия ще препоръча на Украйна да ѝ бъде предоставен официален статут на кандидат за членство в ЕС. Това твърди брюкселското издание Politico, цитирайки няколко официални лица, запознати с дебатите между комисарите. Разговори по ключовата за Киев тема се проведоха между членовете на Комисията в понеделник, а финалното решение трябва да бъде взето следващата седмица.

Дебатът в ЕК дойде след изненадващото посещение на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в Киев в събота, където тя обсъди кандидатурата на Украйна за членство с президента Володимир Зеленски. Това беше второто пътуване на Фон дер Лайен до украинската столица, откакто в края на февруари започна пълномащабната война на Русия.

Еманюел Макрон на посещение в Румъния и Молдова преди евентуална визита в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон предприема днес първата си обиколка в Югоизточна Европа от началото на войната в Украйна, съобщи Le ...

Зеленски и други украински официални лица настояват от дълго време за официално признаване на страната като кандидатка за членство в ЕС. От Киев твърдят, че това ще осигури безкрайно ценно морално укрепване по време на войната. Те неведнъж са отбелязвали, че след революцията от 2013-14 г. украинските граждани многократно са рискували живота си и вече хиляди са загинали „в борбата за свободно, демократично бъдеще в ЕС“.

Служители, запознати с дебатите между членовете на Комисията, заявиха пред Politico, че са осъзнали жертвите, дадени от украинците, и ясно са признали необходимостта да се изпрати силно послание на руския президент Владимир Путин, че е загубил всякакъв шанс да върне Украйна в предполагаемата си сфера на влияние.

"Комисията не забравя, че Украйна е единствената страна в Европа, в която загинаха хора, в която се стреляше по хора, защото бяха на улицата и носеха знамена на ЕС", казва един от високопоставените служители на ЕК. "Сега не можем да им кажем: "Съжаляваме, момчета, вие размахвахте грешни знамена".

Признаването на Украйна за кандидат за членство в ЕС в крайна сметка изисква единодушното одобрение на 27-те държавни и правителствени ръководители в Европейския съвет, които се очаква да разгледат въпроса на среща на върха в Брюксел следващата седмица. Длъжностни лица и дипломати заявиха, че поне три държави все още са против.

Поддръжниците на кандидатурата на Украйна казват, че всяко забавяне на предоставянето на статут на кандидат за членство би било дълбоко деморализиращо за Киев. Причината - нахлуващите руски сили продължават да окупират големи части от южната и източната част на страната и водят битка да завладеят целия източен регион Донбас.

Анализ: Украйна едва ли ще стане член на ЕС сега

Украйна мечтае да се присъедини към ЕС възможно най-скоро, а през април Урсула фон дер Лайен обеща, че това ще отнеме само няколко седм...

През последните седмици някои евролидери, включително френският президент Еманюел Макрон, изразиха мнение, че би било по-полезно да се предостави на Украйна определен временен статут, който да укрепи отношенията ѝ с ЕС. Макрон заяви, че дори Украйна да бъде призната за страна кандидат, в рамките на съществуващите процедури за присъединяване ще ѝ отнеме повече от десетилетие, за да се присъедини към блока.

Молдова и Грузия също са подали заявления за статут на кандидати. Официални лица от ЕК твърдят, че комисарите като цяло са подкрепили Молдова, където вече има твърдо проевропейско правителство, но не са толкова уверени в кандидатурата на Грузия, която през последните години страда от политически сътресения и забележимо отстъпление от демокрацията.

По време на дискусиите за статута на Украйна, Молдова и Грузия много служители и дипломати на ЕС са отбелязали „чувствителността на въпроса“, свързана с бавния темп на присъединяване на страните от Западните Балкани. В това число влизат Северна Македония, която беше обявена за страна кандидат през 2005 г. (но е спирана от България), Черна гора, която получи статут на кандидат през 2008 г., Сърбия и Албания, които бяха признати за кандидати през 2009 г.

Дебатът между комисарите в понеделник засегна по-широки въпроси, свързани с това как би могъл да изглежда един разширен ЕС в бъдеще, включително дали ще продължи да има по един комисар от всяка държава членка, съобщава Politico. Дискусията засегна и възможността на предстоящата среща на върха някои от лидерите на ЕС да се опитат да наложат условия за кандидатурата на Украйна или да се върнат към идеята за предоставяне на някакво ново наименование, което да не е официална кандидатура.

Понастоящем Франция е ротационен председател на Съвета на ЕС и като такъв има ключова роля в подготовката на дебата в Европейския съвет. От Елисейския дворец обаче изразяват скептицизъм относно евентуално бързо приемане на Киев в блока.

7,9 млн. лева за храна за бежанците от Украйна - поръчката навява нелицеприятни мисли

С пряко договаряне Министерският съвет възлага изхранването на бежанци от Украйна. Поръчката е обявена в края на работния ден в петък и...

Игор Жовква, зам.-ръководител на офиса на украинския президент Зеленски, заяви, че се работи „на пълни обороти“, за да може Украйна да спечели на своя страна правителствата от ЕС, които все още не са убедени, че Киев трябва да получи статут на кандидат за членство. "Наистина заслужаваме да стигнем до следващата логична стъпка", каза Жовква пред Politico. "Тя все пак е далеч от членството, далеч е от започване на преговори за присъединяване. Заслужаваме поне това“.

"Когато попитате украинските войници, които се бият някъде в Донбас или в южната част на Украйна срещу руската агресия: "Искате ли да сте част от семейството на Европейския съюз?", те казват: "Да, определено. Защото това е, за което се боря. Аз се боря не само за Украйна, аз се боря за европейските ценности. Аз се боря срещу руската агресия в Европа".

Жовкова също така настоява: "Няма да приемем никакви алтернативи или компромиси, както ни казват някои лидери, или отклонения от този статут на кандидат“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа