Експерти прогнозират хаос по летищата през лятото

1622
Експерти прогнозират хаос по летищата през лятото
Снимка: iStock

Година след като пандемията от коронавирус изпразни летищата, сдруженията за въздушен транспорт се опасяват от хаос по време на летния сезон на почивките в Европа. Оказва се, че заради усложнените проверки на пътниците може да им се наложи да чакат часове, преди да се качат на борда на самолета, пише АФП.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) съобщи миналата седмица, че хората, пътуващи в пиковите часове, прекарват средно по 3 часа на летищата, което е два пъти по-дълго в сравнение с 2019 г.

Това време обикновено се използва за чекиране, преминаване на проверки за сигурност, паспортна проверка, прибиране на багажа и преминаване през митницата. И тук идва новата реалност: авиокомпаниите трябва да проверяват Covid тестовете, температурата и други здравни документи на пътниците.

Времето за изчакване се увеличи, въпреки че обемът на трафика е "само около 30 % от нивата преди COVID-19", се казва в изявление на IATA.

Лобистка група на сектора предупреди, че времето, прекарано по летищата, може да набъбне до 5 часа и 30 минути, ако трафикът се възстанови до 75 % от предпандемичните нива, а дори и повече, при това "без подобрения в процеса".

Ако трафикът се нормализира напълно, IATA изчислява, че хората биха могли да прекарат до осем часа, за да стигнат до борса на самолетите си и да поемат на път. Разбира се, този кошмарен сценарий може да не се осъществи. Европейският клон на International Airport Control International (ACI Europe) очаква през август 125 милиона души да пътуват със самолет, което е почти половината от нивото, регистрирано две години по-рано.

Евроконтрол - организацията, натоварена със сигурността на аеронавигацията на континента, прогнозира нивото през август да бъде между 46 и 69 % от това през август 2019 г., като ще зависи от това как ще се развие здравната криза през следващите два месеца. Евроконтрол определи средни нива от 57 %.

Европейският здравен сертификат ще бъде пуснат в употреба на 1 юли в опит да направи пътуването по-гладко в рамките на Евросъюза.

Германия премахна ограниченията за влизане от Унгария

Няма ограничения за влизане в Германия за хората, пътуващи от Унгария. Германските власти премахнаха класификацията на Унгария като рис...

Здравните проверки усложниха полетите, след като през последните години индустрията положи усилия за намаляване на неудобствата при пътуване чрез замяна на хартиените билети и използване на онлайн регистрация или автоматична проверка на самоличността.

"Равнището както на несигурност, така и на трудности при планирането на рестартирането е просто умопомрачително", каза генералният директор на ACI Europe Оливие Янковец, чиято асоциация представлява 500 летища на континента.

С всеки изминал ден перспективата това лято на пътниците да им се наложи да търпят хаоса по летищата стават все по-реални, смята той.

Проверката на Covid тестовете, формулярите за пребиваване на пътниците и документите за карантина "варират в зависимост от точката им на произход и дестинацията, въз основа на правила, които остават до голяма степен несъгласувани и нестабилни в цяла Европа", отбелязва ACI Europe.

Други са на мнение, че някои от мерките по летищата ще бъдат облекчени, за което ще допринесе и европейският здравен сертификат, който ще улесни пътуването и ще премахне етапа на здравен контрол при три четвърти от полетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа