Екстрадират украински олигарх в САЩ, руснаци хванаха американски дрон над Крим

40931
Екстрадират украински олигарх в САЩ, руснаци хванаха американски дрон над Крим

Австрийските власти заявиха, че украинският олигарх от унгарски произход Дмитро Фирташ е бил поставен в арест за екстрадиране, първа стъпка към възможна екстрадиция в САЩ.

Виенският районен съд съобщи, че Фирташ, който подкрепяше сваления президент Виктор Янукович и беше арестуван късно в сряда в Австрия на база на американска заповед за арест, "обжалва решението". Той допълни, че е определил гаранция за 48-годишния Фирташ от 126 милиона евро (173,9 милиона долара) с условието, ако плати сумата и бъде освободен, да не напуска Австрия. "В основата на процедурите за екстрадиция на американските власти е подозрението в подкупи и престъпна дейност", заяви съдия Андреас Хауц в комюнике.

Украинските власти съобщиха, че ФБР подозира Фирташ, един от най-богатите хора в Украйна с интереси в енергетиката, химическата промишленост и медиите, в тесни връзки с руския мафиот Семион Могилевич. Той е включен в списъка на ФБР на 10-те най-издирвани лица.

Могилевич живее на свобода в Москва и се смята, че има близки контакти както с бившия кмет на руската столица Юрий Лужков, така и с високопоставени фигури от украинската служба за сигурност.

Междувременно руската оръжейна компания "Ростехнологий" съобщи, че американски разузнавателен дрон е бил заловен на голяма височина над Крим.

"Безпилотният самолет летеше на около 4000 м височина и беше практически невидим от земята. Стана възможно да прекъснем връзката с американските му оператори благодарение на комплекса за радиоелектронна борба Автобаза", уточни Ростех.

Самолетът извършил спускане и "падна практически невредим в ръцете на силите за самоотбрана" на Крим, допълни същият източник. Той казва още, че е производителят на използваната система за електронна борба, но не уточнява кой я е използвал.

Лавров и Кери не постигнаха съгласие за статута на Крим

САЩ и Русия не успяха да постигнат днес в Лондон решение на украинската криза малко преди референдума за присъединяване на Кримския п...

"Безпилотният самолет MQ-5B беше част, ако съдим по идентификационния му номер, от 66-та американска бригада за военно разузнаване, базирана в Бавария", заявяват от Ростех.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа