Еленовка: Сателитни снимки показаха предварително изкопани гробове. Русия вероятно е използвала вакуумна бомба

16160
Еленовка: Сателитни снимки показаха предварително изкопани гробове. Русия вероятно е използвала вакуумна бомба
Снимка: Maxar

Журналистът и кореспондент на Politico Кристофър Милър публикува сателитни снимки на Maxar Technologies, показващи затвора в Еленовка, на територията на сепаратистката Донецка репиблика, преди и след убийството на украинските военнопленници, извършено в нощта срещу 29 юли.

„Нови снимки на затвора в Еленовка, където най-малко 50 украински военнопленници бяха убити при атака, която според Киев (и предварителните данни го показват) е извършена от руските сили", пише той в Twitter

Руските окупатори очевидно предварително са се подготвяли за терористичната атака в Еленовка. Сателитните снимки показват, че седмица преди експлозията са били изкопани десетки празни гробове, съобщи в Twitter и Елиът Хигинс, основател на разследващия сайт Bellingcat. Той специално обръща внимание на факта, че гробовете са изкопани не два или три дни преди трагедията, а седмица по-рано - от 18 до 21 юли.

От своя страна създадената от избягалия от Крим украинец Роман Бурко международна разузнавателна общност InformNapalm, след като анализира атаката срещу военнопленниците, стигна до извода, че тя не може да е била извършена с ракети било то HIMARS или друг вид, тъй като нито една тухла не е мръднала от мястото си, леглата също не са променили положението си. При ракетна атака всички са щели да се разлетят във всички посоки, както и човешките тела, които нямаше да останат непокътнати.

Разследващите смятат, че военното престъпление е извършено с термобаричен експлозив, познат още като вакуумна бомба. Същото твърди и съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк.

Украйна настоя ООН и Червения кръст да разследват смъртта на военнопленниците в Еленовка

Киев призова ООН и Червеният кръст да осигурят разследване на смъртта на военноплениците край Донецк. Нападнатата страна настоява между...

Изследователят от Open Source INTelligence (OSINT) Александър Оливър, въз основа на сателитните изображения, първо предположи, че гробовете при северната стена на затвора може да са били изкопани на 27 юли и зарити на 30 юли, ден след експлозията. По-късно обаче, предвид публикацията на Елиът Хигинс, той написа, че това е още едно доказателство, че става въпрос за планирано от руснаците военно престъпление.

Оливър също така предполага, че руснаците са могли да екзекутират военнопленниците още преди експлозията, а след това, взривявайки затвора, да използват това като обвинение срещу Украйна. "Вярвам, че военнопленниците може да са били убити преди експлозията, която по-късно беше използвана като прикритие, за да бъде обвинена Украйна. Досега е потвърдено, че потенциалните гробове в затвора Еленовка са направени повече от седмица преди атаката", пише той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа