EMA одобри бустерна ваксинационна доза за хората над 18-годишна възраст

2306
EMA одобри бустерна ваксинационна доза за хората над 18-годишна възраст
Снимка: iStock

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заключи в понеделник, че бустерни дози на ваксините срещу Covid-19, разработени и произведени от BioNTech/Pfizer и Moderna, могат да бъдат предоставени на хора със силно отслабена имунна система, най-малко 28 дни след поставената им втора доза. 

Препоръката е направена, след като проучванията са показали, че бустерната доза увеличава способността да се произвеждат антитела при пациенти с трансплантирани органи с отслабена имунна система. 

EMA: Covid ваксината на J&J е свързана с още едно рядко състояние на кръвосъсирване

Регулаторът на лекарствата на Европейския съюз (EMA) обяви днес, че има възможна връзка между редки случаи на тромбози в дълбоките вени...

"Въпреки че няма преки доказателства, че способността за производство на антитела при тези пациенти е създала защита срещу Covid-19, се очаква допълнителната ваксинационна доза да увеличи защитата поне при някои от тези пациенти", се посочва в изявлението на ЕМА.

Европейската агенция по лекарствата допълва, че ще продължи да следи всички данни, които се появяват относно ефективността на бустерната доза на посочените по-горе ваксини срещу Covid-19.

Агенцията също така подчерта, че европейците на възраст 18 и повече години с нормална имунна система би трябвало да получат бустерна (трета) ваксинационна доза най-малко 6 месеца след втората доза. 

Информацията за продукта и на двете ваксини ще бъде актуализирана, за да включи тази препоръка. 

Важно е да се прави разлика между допълнителната доза за хора с отслабена имунна система и бустерните дози за хора с нормална имунна система, посочват от европейската лекарствена агенция. 

ЕМА решава дали да одобри бустерна доза на Pfizer

Регулаторът на лекарствата на ЕС ще реши в понеделник дали да одобри трета доза от ваксината на Pfizer срещу Covid-19, става ясно от въ...

За последно Комисията за лекарства при хората (CHMP) към ЕМА е оценила данни за ваксината Comirnaty (ваксината на Pfier/BioNTech), показващи повишаване на нивата на антитела, когато се дава бустерна доза приблизително 6 месеца след втората доза при хора на възраст от 18 до 55 години.

Въз основа на тези данни Комитетът заключава, че може да се обмисли поставяне на трета доза при хора с нормална имунна система най-малко 6 месеца след втората доза за лица на възраст 18 и повече години. 

На национално ниво органите на общественото здравеопазване могат да издават официални препоръки за използването на бустерни дози, като се вземат предвид нововъзникващите данни за ефективността и ограничените данни за безопасност. Не е известно да има риск от възпалителни сърдечни заболявания или други много редки странични ефекти след бустерна доза, като EMA ще продължи да следи внимателно постъпващите данни. 

Повече информация за препоръките за бустерна доза за ваксината Comirnaty ще бъде налична в актуализираната информация за продукта.

В момента Комитетът оценява данните в подкрепа на бустерна доза за Spikevax (Covid ваксината на Moderna). ЕМА ще съобщи резултата, когато оценката приключи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа