ЕП поиска официално и контрол над оръжията с халостни патрони

1591
ЕП поиска официално и контрол над оръжията с халостни патрони
Снимка: Gettyimages.com

Държавите от ЕС ще трябва да въведат по-строг контрол върху оръжията, предназначени за стрелба с халосни патрони, за да се предотврати тяхното превръщане в бойни такива. Това се казва в измененията, внесени от Комисията по вътрешен пазар към проекта за актуализация на Директивата на ЕС за огнестрелното оръжие.

Одобрените от евродепутатите промени гарантират, че всяко огнестрелно оръжие, което е превърнато в оръжие, използващо халосни патрони, ще продължава да бъде обхванато от законодателството на ЕС за контрол върху оръжията. Така се затваря правната вратичка, която стана очевидна след миналогодишните терористични нападения в Париж.

Директивата на ЕС за огнестрелните оръжия, която е в сила от 1991 година и е актуализирана през 2008 г., определя условията, при които частни лица могат законно да придобиват и притежават оръжия или да ги транспортират в друга държава членка на ЕС.

Контрол над оръжия, предназначени за стрелба с халосни патрони

Някои държави от ЕС ще трябва да въведат по-строг контрол над акустичните огнестрелни оръжияза халосни патрони, смятат евродепутатите. Съгласно измененията на парламентарната комисия, всяко огнестрелно оръжие, превърнато в оръжие за халосни патрони, ще продължава да бъде обхванато от законодателството на ЕС, поради свързаните с него рискове.

Според службата за проучвания на Европейския парламент, тази промяна на вида оръжиее сериозен проблем вголям брой държави членки на ЕС. Съществува правна вратичка за подхода към тези оръжия, която евродепутатите искат да затворят с тази поправка.

Необратимо деактивиране

Европейски стандарти, които гарантират, че деактивирането на всички огнестрелни оръжия е необратимо, бяха въведени през ноември миналата година, но многото технически въпроси ги правят трудни за прилагане. Тези технически въпроси са изяснени в текста на комисията.

Ще конфискуват антични оръжия, ако нямат специален сертификат за деактивация

С изменение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, полицията ще получи правомощия да следи...

В отговор на опасенията на ловците

Предложението на Европейската комисия щеше да добави много от огнестрелните оръжия, използвани законно от ловци и лица, занимаващи се със спортна стрелба, към „категория А“ в списъка за забранени за гражданска употреба огнестрелни оръжия. Текстът, изготвен от парламентарната комисия по вътрешния пазар, ограничава „категория А“ до огнестрелни оръжия с определени характеристики, като например полуавтоматични огнестрелни оръжия, способни да изстрелват повече от 21 пълнителя без презареждане, ако презареждащото устройство с капацитет над 20 патрона е част от огнестрелното оръжие или е поставено в него,както и определени сгъваеми или телескопични огнестрелни оръжия.

„Лицата, занимаващи се със спортна стрелба, са разтревожени от проекта на Европейската комисия. Затова текстът на Парламента предлага държавите членки да могат да правят изключения за стрелци, ако те са членове на признат клуб за стрелба и участват в състезания“, поясни г-жа Форд.

Огнестрелни оръжия, които обикновено се използват за контрол на вредители, като например пушки .22 калибър, не са засегнати (те ще бъдат включени в „категория Б“ - огнестрелни оръжия, които подлежат на разрешение).

Предложените от евродепутатите изменения включват и изключенияза военни лица, музеи и колекционери, но при строги уловия.

Обама засилва натиска за промяна на режима на продажба на оръжия в САЩ

Американският президент Барак Обама заяви в Орландо, че дебатът за огнестрелните оръжия в САЩ трябва да се промени. Президентът говори ...

Национални системи за наблюдение, проследяване и споделяне на информация

„Система за наблюдение“, която трябва да бъде установена на национално ниво за издаване или подновяване на разрешителни, както и нови разпоредби за онлайн/дистанционни продажби също бяха одобрени от евродепутатите. Максималният петгодишен срок на сертификатите за огнестрелни оръжия няма да засегне държавите с „продължителна“ система за наблюдение, се казва в текста, одобрен от парламентарната комисия.

Цялата информация, необходима за проследяване и идентифициране на огнестрелното оръжие, ще трябва да бъде записвана за неопределен срок от време и достъпна за всички упълномощени органи. Евродепутатите също така въведоха правила, които задължават да има по-ефикасен обмен на информация между държавите членки.

Следващи стъпки

Законодателната резолюция беше одобрена в парламентарната комисия с 27 гласа „за“, 10 „против“ и един „въздържал се“. Мандат за евродепутатите да започнат преговори със Съвета на министрите на ЕС ще бъде гласуван след лятната ваканция. След това преговарящият екип на Парламента, воден от г-жа Форд, ще започне дискусии със словашкото председателство на Съвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа